search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:49
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: «Το 2023 μέτρο σύγκρισης για όλους στις ευρωεκλογές» – Η συνεργασία με Σπηλιωτόπουλο και το αίτημα για δύο τηλεοπτικά ντιμπέιτ

30.04.2024 06:45
kassela new

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να δηλώνει συνεχώς ότι βλέπει ρεύμα στην κοινωνία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, με κριτήριο την θετική υποδοχή στις περιοδείες του, ωστόσο η εμπειρική εικόνα δεν αρκεί, εκ των πραγμάτων είναι πιο στενή από την μεγάλη εικόνα.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει το επιτελείο που ασχολείται με τις ευρωεκλογές προκειμένου να έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει από την ευρύτερη δυνατή οπτική γωνία τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος για να χαράξει τη στρατηγική του στην τελική ευθεία προς την κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Χθες έγινε γνωστή η έναρξη της συνεργασίας της Κουμουνδούρου με τον «καραμανλικό» Άρη Σπηλιωτόπουλο πρώην υπουργό και πρώην στέλεχος της ΝΔ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως επικοινωνιολόγος. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος αναλαμβάνει ουσιαστικά να «διαβάζει» και να αναλύει τις δημοσκοπήσεις και θα ασχολείται με τα κοινά τα οποία ενδιαφέρουν και στα οποία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ειδική συνεργασία, όχι προσχώρηση»

Με δεδομένο ότι φέρει έντονο το στίγμα του γαλάζιου κυβερνητικού παρελθόντος από την Κουμουνδούρου επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις πολιτικής σηματοδότησης και επέμειναν ιδιαίτερα στο ότι το πρώην γαλάζιο στέλεχος θα συνεργάζεται με το επιτελείο για τις ευρωεκλογές και δεν θα είναι συνεργάτης του προέδρου ώστε να καταδειχθεί ότι δεν υπάρχει εδώ κάποια πολιτική «προσχώρηση».

Αντιθέτως, πηγές του κόμματος, υπογράμμιζαν ότι «πρόκειται για μια πολύ ειδική μορφή συνεργασίας, η οποία σχετίζεται αποκλειστικά με την ανάλυση μετρήσεων, για τα αποτελέσματα των οποίων θα ενημερώνεται το επιτελείο του Προέδρου». Με άλλα λόγια, διευκρίνιζαν χθες «δεν είναι συνεργάτης του Προέδρου, αλλά της ομάδας επικοινωνίας».

Πάντως, το όνομα του Άρη Σπηλιωτόπουλου δεν ακούγεται για πρώτη φορά σε συνάρτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατά την περσινή προεκλογική περίοδο, ήταν μεταξύ των ονομάτων που έπαιζαν για το ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών  στο πλαίσιο των «ανοιγμάτων» που ήθελε να σηματοδοτήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Τελικώς, όμως αυτό δεν προχώρησε, και ανακοινώθηκε μόνο ο Ευάγγελος Αντώναρος, στην Ανατολική Αττική.

«Δεν θα πέσουμε κάτω από το 17%»

Σε ό,τι αφορά την εκλογική μάχη, και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά δεύτερο γύρω στο 15-16%, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά σε χθεσινή της συνέντευξη, μετέφερε την πεποίθηση των επιτελών της Κουμουνδούρου ότι «δεν θα περάσουμε κάτω από τον πήχη του 17% και ότι μπορούμε να είμαστε ακόμη πιο ψηλά».

«Στις ευρωεκλογές όλοι θα συγκριθούν με το 2023 και όχι το 2019»

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο ενδεχόμενο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να γράψουν «2» μπροστά με τη ΝΔ να πέφτει στο 29% και τον ΣΥΡΙΖΑ να πιάνει ή και να ξεπερνά το 20%. Η Κουμουνδούρου μεταφράζει αυτό το ενδεχόμενο σε ανατροπή του «πολιτικού σκηνικού» δίνοντας αυτή την διάσταση στα περί μεγάλης ανατροπής του Κασσελάκη – ο ίδιος πάντως δίνει χαρακτήρα «πρωτιάς» σε αυτή την αναφορά του.

Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο να συμβεί το αντίθετο και να διατηρηθεί περίπου η υπάρχουσα διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ να πιάνει μεν το 17% αλλά ταυτόχρονα να πιάνει και η ΝΔ το στόχο του 33% ή και να τον ξεπερνά. Έτσι τώρα η Κουμουνδούρου επιστρατεύει το επιχείρημα πως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα έχει χάσει σημαντική δύναμη από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, κι αυτό θα πρέπει να μετρήσει στα πολιτικά συμπεράσματα της 9ης Ιουνίου.

Αν, είπε ακόμα, «το ποσοστό του πέσει κάτω από το 35%, δε θα σας βάλω εγώ τον πήχη που βάζει στο 33%, θα αποδειχθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του δεν έχουν αυτοδυναμία. Και αυτό θα δημιουργήσει άλλα πολιτικά προβλήματα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Κοινώς, είπε, όλα τα κόμματα, και η ΝΔ, θα κριθούν με βάση τις τελευταίες εκλογές, πολλώ δε μάλλον που η ίδια η κυβέρνηση έχει προσδώσει χαρακτήρα εθνικών εκλογών σε αυτές τις ευρωεκλογές.

«Πολύ βολικό να βάζει τον στόχο πριν από μια πενταετία στο 33.12%» ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε η ίδια. Και υπογράμμισε πως από τη μία ο πρωθυπουργός δηλώνει πως όταν οι πολίτες θα μπουν στο παραβάν θα βλέπουν μόνο τον ίδιο και πως, «δεν είναι μια χαλαρή ψήφος» αλλά «παράλληλα θέλει να συγκριθεί με το 2019».

Αίτημα για δύο ντιμπέιτ

Στο μεταξύ χθες, κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε 2 τηλεοπτικά ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Συγκεκριμένα ζήτησε να υπάρξει ένα ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς «κι εφόσον υπάρξει συμφωνία σε αυτό αν γίνει κι ένα δεύτερο ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Όπως σημείωναν κομματικές πηγές χθες, το αίτημα απορρίφθηκε από τη ΝΔ, κάτι που πάντως, θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ακόμη πιο έντονα, πως ο Μητσοτάκης φοβάται τον Κασσελάκη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:46