ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 11:04
MENU CLOSE

Έκανε ό, τι μπορούσε...

03.02.2010 22:13

Νίπτει τας χείρας της η Κατερίνα Μπατζελή και δηλώνει ξεκάθαρα πως το Υπουργείο από την πλευρά του έκανε ό,τι μπορούσε και κανείς δεν θα μπορούσε να το κατηγορήσει για αδιαλλαξία. Πλέον, είναι στα χέρια των αγροτών να βάλουν ένα τέρμα στις κινητοποιήσεις, αφού η Υπουργός θεωρεί πως έκανε ό,τι μπορούσε. Σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι από τις 5 Μαρτίου θα ξεκινήσει η καταβολή του υπόλοιπου των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στους δικαιούχους ενώ πρόσθεσε ότι μετά τη λήξη των πληρωμών αυτών, θα αρχίσει και η εξόφληση για τις αποδεσμευμένες ενισχύσεις…

Σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι από τις 5 Μαρτίου θα ξεκινήσει η καταβολή του υπόλοιπου των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στους δικαιούχους ενώ πρόσθεσε ότι μετά τη λήξη των πληρωμών αυτών, θα αρχίσει και η εξόφληση για τις αποδεσμευμένες ενισχύσεις (ντομάτα, βαμβάκι και ενδεχομένως ρύζι). Επίσης, τον Απρίλιο αναμένεται να γίνει η επιστροφή του ΦΠΑ στους παραγωγούς, ένα μήνα νωρίτερα από το σύνηθες.

Μέχρι τα μέσα του 2010 θα επιχειρηθεί να ολοκληρωθεί κα η ψηφιοποίηση του ΟΣΔΕ, ενώ φέτος η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «μια άλλη πρόταση για τους συνεταιρισμούς». Η υπουργός δεν σταμάτησε εκεί και δεσμεύτηκε πως μέχρι τέλους Ιουνίου θα έχουν λυθεί μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, όπως η λειτουργία της αγοράς, το κόστος παραγωγής και η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας.

Στο τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με την Υπουργό, θα καταβληθούν και οι εξισωτικές αποζημιώσεις για την απονιτροποίηση και τα βιολογικά προϊόντα, ενώ θα δημιουργηθεί καταστατικό για την κατοχύρωση του επαγγέλματος, αλλά όχι με βάση μόνο εισοδηματικά κριτήρια.

Από την άλλη, η Κατερίνα Μπατζελή επεσήμανε ότι η χώρα θα αναγκαστεί να επιστρέψει κατ’ ελάχιστον 550 εκατ. ευρώ από τις αγροτικές αποζημιώσεις του «πακέτου Χατζηγάκη», αν δεν τελεσφορήσουν, όπως είπε, οι «πάρα πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις» με την Επιτροπή.

Η υπουργός ακόμη, έκανε και πάλι έκκληση τους αγρότες να μην κλείνουν τα σύνορα, διότι -όπως επεσήμανε- έτσι εξωτερικεύουν την κρίση και κάνουν κακό στη χώρα την ώρα που ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης τόνιζε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των αγροτών.

Την ίδια ώρα, αποκλεισμένοι  από τους αγρότες είναι  οι οδικοί κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία ενώ στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας. Μπλόκα υπάρχουν στην Εγνατία οδός Σερρών-Καβάλας

Ανοιχτός  παραμένει ο κόμβος της Αμφίπολης και της Χρυσούπολης αλλά και ο κόμβος του Στρυμονικού. Ανοιχτά για την διέλευση των οχημάτων παραμένουν τα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, τα διόδια των Μαλγάρων,  ο κόμβος της Τρίγλιας, στη Χαλκιδική, ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης και ο σταθμός  της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

Ο Προμαχώνας έκλεισε τις πρώτες πρωινές ώρες μετά από μια μικρή διακοπή του μπλόκου αργά το βράδυ προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί των ΙΧ αυτοκινήτων.

Τέλος, την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε ο αποκλεισμός του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, που είχε ως αποτέλεσμα τον εκνευρισμό και την ταλαιπωρία εκατοντάδων ταξιδιωτών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 11:04
Exit mobile version