ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 02:15
MENU CLOSE

Το Ιράν μπροστά στις νέες κυρώσεις

09.06.2010 13:49

Οι σημαντικότερες κυρώσεις που επιβλήθηκαν ποτέ στο Ιράν περιλαμβάνονται στο σχέδιο ψηφίσματος το οποίο ετοιμάζεται να ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως αντίδραση γιατί αρνείται να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του διεθνούς οργανισμού. Ο τέταρτος κύκλος των κυρώσεων κατά του Ιράν αφορά κυρίως το χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ επεκτείνει το εμπάργκο όπλων προς τη χώρα αυτή.

Ο τέταρτος κύκλος των κυρώσεων κατά του Ιράν αφορά κυρίως το χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ επεκτείνει το εμπάργκο όπλων προς τη χώρα αυτή.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δηλώνει ότι η διεθνής κοινότητα έχει εξασφαλίσει μεγάλο βαθμό ενότητας απέναντι στην Τεχεράνη, ενώ ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προειδοποιεί ότι αν επιβληθούν νέες κυρώσεις, η χώρα του δεν πρόκειται να συμφωνήσει στη συνέχιση των συνομιλιών για τα πυρηνικά της.

Ταυτόχρονα ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικών υλικών που εξασφαλίστηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και της Βραζιλίας ήταν μια προσφορά η οποία δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Το Ιράν είχε συμφωνήσει τον περασμένο μήνα να παραδώσει 1200 κιλά χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου στην Τουρκία, με αντάλλαγμα να πάρει υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο για τον πυρηνικό αντιδραστήρα που διατηρεί για ειρηνικούς λόγους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις θεώρησαν τη συμφωνία αυτή ότι δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις προηγούμενων ψηφισμάτων. Ουσιαστικά φοβούνται ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του καθεστώτος της ότι αποβλέπει μόνο στην πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

Οι ΗΠΑ θεωρούν βέβαιη την επιβολή των κυρώσεων καθώς ελπίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ψηφίσουν υπέρ, ενώ μέχρι στιγμής μόνο τρεις χώρες έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν κατά – Τουρκία, Βραζιλία και Λίβανος. Οι ΗΠΑ επιμένουν στην υπερψήφιση των κυρώσεων για να απαλλαγούν από τη συνεχή πίεση του Ισραήλ, το οποίο εκβιάζει ότι θα αναλάβει μονομερή δράση κατά της Τεχεράνης…

Ωστόσο ενδεχόμενη υπερψήφιση των νέων κυρώσεων κατά του Ιράν δημιουργεί νέο κλίμα στις σχέσεις του με τη Δύση, καθώς θα θεωρεί δικαιολογημένη την άρνησή του να μην διαπραγματευτεί περαιτέρω. Ταυτόχρονα Ρωσία και Κίνα, αφού εξασφάλισαν τροποποιήσεις στο σχέδιο ψηφίσματος θα το ψηφίσουν, ελπίζοντας ότι αφενός δεν διασπούν το “μέτωπο των μεγάλων” και αφετέρου δεν κλείνουν τελείως την πόρτα για προσοδοφόρες οικονομικές συναλλαγές με το Ιράν…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58
Exit mobile version