ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 02:16
MENU CLOSE

Ανταποδοτικό τέλος (φθηνό) έχουμε. Ανταπόδοση έχουμε;

28.10.2010 05:07

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με το χαμηλότερο ανταποδοτικό τέλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το στοιχείο αυτό προέκυψε από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΡΤ την περασμένη Τρίτη που ενημερώθηκε για τα όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Administrative Board της European Broadcasting Union (που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Οκτωβρίου) και ασχολήθηκε με θέματα κοστολόγησης εξωτερικών τηλεοπτικών παραγωγών και αναθέσεων, καθώς και στο καθεστώς χρηματοδότησης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών – μελών της EBU.

Αναφορικά με την κοστολόγηση των εξωτερικών τηλεοπτικών παραγωγών και αναθέσεων, στη συνεδρίαση της EBU τονίστηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης μηχανισμών ελέγχου του κόστους τους ενώ τέθηκε, ως όρος απολύτως αναγκαίος για τη βελτίωση της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, η σύσταση και λειτουργία τμημάτων εσωτερικού ελέγχου.

Από μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ μάλιστα τέθηκε το ζήτημα της συνολικής αναμόρφωσης του πλαισίου προκήρυξης, αξιολόγησης, ανάθεσης, υλοποίησης και ελέγχου-έγκρισης των εσωτερικών και εξωτερικών παραγωγών της ΕΡΤ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη διεθνή πρακτική.

Σχετικά με τους τρόπους χρηματοδότησης, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, προκύπτει πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες με το χαμηλότερο ανταποδοτικό τέλος, καθώς αυτό έχει οριστεί στα 4,24 ευρώ το μήνα.

Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΒΒC), το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται σε 190 ευρώ ανά νοικοκυριό, στη Γερμανία (ZDF και ARD) σε 204 ευρώ και στη Γαλλία (FT) σε 108 ευρώ. Στην Τουρκία (TRT) το τέλος φθάνει στο 2% του λογαριασμού κατανάλωσης ρεύματος, επιβάλλεται και στις επιχειρήσεις και υπάρχει ειδικός φόρος υπέρ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης επί της αγοράς συσκευών τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Στη Σερβία το τέλος είναι 55 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42
Exit mobile version