search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 02:56
MENU CLOSE

Μεσανατολικό: Η ιστορία της ταξιαρχίας Νετζά Γιεχούντα και τα λόγια του αέρα από την Ουάσινγκτον (videos)

01.05.2024 04:57
netzah-yehuda_3004_1920-1080_new

Η ταξιαρχία Νετζά Γιεχούντα συγκροτήθηκε το 1999 από υπερορθόδοξους εβραίους που λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων τους δεν ήθελαν να υπηρετούν μαζί με γυναίκες στον στρατό. Η πρώτη μονάδα, το 1999, είχε μόλις 30 μέλη, αλλά σήμερα υπηρετούν στις τάξεις της πάνω από 1.000 υπερορθόδοξοι εβραίοι, υπό τις εντολές του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού.

Η ταξιαρχία των υπερορθόδοξων εβραίων επιχειρεί κυρίως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά πρόσφατα το επιτελείο την έστειλε στη Γάζα και συγκεκριμένα στην περιοχή Μπέιτ Χανούν.

Τα εγκλήματα και ο νόμος Leahy

Η ταξιαρχία Νετζά Γιεχούντα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Με βάση τον νόμο Leahy, που ισχύει στις ΗΠΑ από το 1997, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο είναι υποχρεωμένα να διακόψουν την βοήθεια σε στρατεύματα άλλης χώρας αν υπάρχουν βάσιμες κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλαδή για βασανιστήρια, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, βίαιες«εξαφανίσεις ανθρώπων και βιασμούς.

Άνδρες της Νετζά Γιεχούντα εμπλέκονται τουλάχιστον σε μια τέτοια υπόθεση: το 2022 συνέλαβαν έναν 78χρονο Αμερικανο-παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη, τον έδεσαν πισθάγκωνα, τον έσυραν σε ανοιχτό χώρο και τον υποχρέωσαν να μείνει εκεί μέχρι να πεθάνει μέσα στην παγωνιά που επικρατούσε.

Τέτοια κατορθώματα έχουν διαπράξει άλλες τέσσερις μονάδες του ισραηλινού στρατού, για τις οποίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έδωσε στη δημοσιότητα καμία περαιτέρω πληροφορία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι διερεύνησε τις κατηγορίες εναντίον των συγκεκριμένων μονάδων, πήρε διευκρινίσεις από την ισραηλινή ηγεσία και τελικά έβαλε στο ράφι τις κατηγορίες, αφού το Ισραήλ φρόντισε να αποκαταστήσει την εικόνα τους.

Τα λόγια του αέρα από την Ουάσινγκτον

Ωστόσο πόση ουσία υπάρχει πίσω από τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για κυρώσεις εναντίον μονάδων του ισραηλινού στρατού που είναι υπόλογες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Μήπως πρόκειται απλώς για μια προσπάθεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κατευνάσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης για την αμερικανική πολιτική στην τραγωδία της Γάζας;

«Λόγια κενά περιεχομένου», χαρακτήρισε ο Άντονι Λόουενστιν, συγγραφέας του έργου «The Palestine Laboratory», την απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ισραηλινό στρατό στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πατέλ, δήλωσε ότι για τέσσερις από τις μονάδες του ισραηλινού στρατού που ελέγχονταν «έγινε αποκατάσταση». Ερωτηθείς κατ’ επανάληψη να διευκρινίσει τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι συγκεκριμένες μονάδες, ο Πατέλ απέφυγε να απαντήσει.

«Θα ήθελα να ξέρω τι σημαίνει η λέξη “αποκατάσταση” σε αυτό το πλαίσιο, καθώς είπαν ότι θα συνεχιστεί η παροχή όπλων σε αυτές τις μονάδες, κάτι που λέει αρκετά από μόνο του», σχολίασε ο Άντονι Λόουενστιν μιλώντας στο Al Jazeera.

Πρόσθεσε ότι τελικά ουδέποτε λογοδοτεί ο ισραηλινός στρατός. «Ακόμα κι όταν σκοτώνονται αμερικανοί πολίτες, αμερικανοί δημοσιογράφοι και άλλοι, η Αμερική φαίνεται να κάνει ελάχιστα – στην καλύτερη περίπτωση. Υπάρχει αυτή η έκρηξη του εποικιστικού προγράμματος και της βίας από τους Ισραηλινούς στρατιώτες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά των Παλαιστινίων, γι’ αυτό όλα ακούγονται σαν άδειες λέξεις», δήλωσε ο Λόουενστιν.

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πήραν καταθέσεις από μέλη του προσωπικού των δύο μεγάλων νοσοκομείων της Γάζας

Επίθεση με σπαθί στο Λονδίνο: Ένας 13χρονος υπέκυψε στα τραύματά του – «Δεν σχετίζεται με τρομοκρατία», τονίζουν οι αρχές (photo/videos)

Κορωνοϊός: Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιό της μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 02:56