search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 04:11
MENU CLOSE

Γάζα: Τα χέρια πολλών θυμάτων στους ομαδικούς τάφους ήταν δεμένα – Για «πιθανά εγκλήματα πολέμου» μιλά ο ΟΗΕ

23.04.2024 18:28
khan yunis

Συνεχίζονται οι ανησυχητικές αναφορές για ομαδικούς τάφους στη Γάζα, στους οποίους παλαιστίνιοι βρέθηκαν γυμνοί με δεμένα χέρια, αναζωπυρώνοντας τις ενδείξεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε την Τρίτη το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, OHCHR.

Η εξέλιξη ακολουθεί την εκταφή εκατοντάδων σορών «θαμμένων βαθιά στο έδαφος και καλυμμένων με σκουπίδια» το Σαββατοκύριακο στο Νοσοκομείο Νάσερ στην Καν Γουνίς, στο κέντρο της Γάζας και στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας στο βορρά. Συνολικά 283 πτώματα ανασύρθηκαν στο Νοσοκομείο Νάσερ, εκ των οποίων τα 42 ταυτοποιήθηκαν.

«Μεταξύ των νεκρών ήταν ηλικιωμένοι, γυναίκες και τραυματίες, ενώ άλλοι βρέθηκαν με δεμένα χέρια και δίχως τα ρούχα τους», δήλωσε η Ραβίνα Σαμσαντάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι παλαιστινιακές αρχές ανέφεραν ότι βρήκαν εκατοντάδες πτώματα σε ομαδικούς τάφους μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων. Δεκάδες πτώματα έχουν επίσης βρεθεί στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Οι αναφορές λένε ότι υπήρχαν 30 πτώματα Παλαιστινίων θαμμένα σε δύο ομαδικούς τάφους στην αυλή του νοσοκομείου Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας. Ένας μπροστά από το κτίριο έκτακτης ανάγκης και ο άλλος μπροστά στο κτίριο αιμοκάθαρσης», είπε η Ραβίνα Σαμσαντάνι σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Τα πτώματα 12 παλαιστινίων έχουν πλέον ταυτοποιηθεί, στο Αλ Σίφα, συνέχισε η εκπρόσωπος του OHCHR, αλλά δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατή η ταυτοποίηση για τα υπόλοιπα άτομα.

«Υπάρχουν αναφορές ότι τα χέρια ορισμένων από αυτά τα πτώματα ήταν επίσης δεμένα», είπε η κ. Σαμσαντάνι, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρχουν «πολλά περισσότερα» θύματα, «παρά τον ισχυρισμό των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων ότι σκότωσαν 200 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού στο Αλ Σίφα».

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να κηρύξουμε συναγερμό γιατί σαφώς έχουν ανακαλυφθεί πολλά πτώματα», είπε η ίδια.

Η ανακάλυψη ομαδικών τάφων «ισχυρή απόδειξη εγκλημάτων πολέμου»

Η Ζαϊνά Χαρούν, εκπρόσωπος της Al-Haq, μιας ανεξάρτητης οργάνωσης για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη των ομαδικών τάφων στο νοσοκομείο Νάσερ και προηγουμένως στο νοσοκομείο Αλ Σίφα είναι «ισχυρή απόδειξη εγκλημάτων πολέμου και φυσικά της γενοκτονίας που διαπράττεται κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το Ισραήλ».

Η Χαρούν είπε ότι αυτό που απαιτείται είναι «ένας κατάλληλος μηχανισμός διερεύνησης» για να δοθεί πλήρης και απεριόριστη πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών όπου έχουν αποκαλυφθεί ομαδικοί τάφοι.

«Οι περισσότερες από τις πληροφορίες που λαμβάνουμε αυτή τη στιγμή είναι από απίστευτα γενναίους παλαιστίνιους δημοσιογράφους που αναφέρουν αυτές τις φρικαλεότητες στο έδαφος και στοχοποιούνται επίσης από το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Η Χαρούν είπε ότι μια μαρτυρία από το Νοσοκομείο Αλ Σίφα δείχνει πόσο «τρομερή» ήταν η κατάσταση.

«Ένα μέλος μιας οικογένειας ήθελε απεγνωσμένα να βρει έστω κι ένα ίχνος του θείου του. Είπε ότι βρήκε τα σανδάλια του, αλλά ακόμα κι αν μπορούσε να βρει ένα μέρος του σώματος, ένα χέρι ή ένα πόδι, θα μπορούσαν τουλάχιστον να το πάρουν και να τον θάψουν ώστε να μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν έσκαψε ομαδικούς τάφους αλλά έκανε εκταφή πτωμάτων

Ο στρατός του Ισραήλ αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι έθαψε παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις του σε ομαδικούς τάφους.

Αυτοί οι τάφοι δεν σκάφτηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, είπε εκπρόσωπος του στρατού, αν και παραδέχτηκε ότι ξέθαψαν ορισμένα πτώματα και τα επέστρεψαν στο πλαίσιο έρευνας για Ισραηλινούς αιχμαλώτους.

«Η εξέταση διεξήχθη με προσεκτικό τρόπο και αποκλειστικά σε μέρη όπου οι πληροφορίες έδειξαν πιθανή παρουσία ομήρων», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. «Η εξέταση πραγματοποιήθηκε με σεβασμό διατηρώντας την αξιοπρέπεια του αποθανόντος».

Διαβάστε επίσης:

Ποια κορυφαία σχεδιάστρια μόδας πηγαίνει στη φυλακή για λαθρεμπόριο

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

POS: Μείωση 50% στις τραπεζικές χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31