search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 20:09
MENU CLOSE

Ποια κορυφαία σχεδιάστρια μόδας πηγαίνει στη φυλακή για λαθρεμπόριο

23.04.2024 16:58
sxediastria

Κορυφαία σχεδιάστρια μόδας, της οποία τα αξεσουάρ χρησιμοποιούνται από διασημότητες – από την Μπρίτνεϊ Σπίαρς μέχρι το καστ της τηλεοπτικής σειράς “Sex and the City” – καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών αφού παραδέχτηκε την ενοχή της ενώπιον δικαστηρίου του Μαϊάμι, για τις κατηγορίες για λαθρεμπόριο τσαντών από δέρμα κροκόδειλου.

Η Νάνσι Γκονζάλες συνελήφθη το 2022 στο Κάλι της Κολομβίας, που είναι και η πατρίδα της. Αργότερα εκδόθηκε στις ΗΠΑ όπου κατηγορήθηκε για πολυετή συνωμοσία με στόχο την χρησιμοποίηση κούριερ για τη μεταφορά των πανάκριβων τσαντών από την Κολομβία, με εμπορικές πτήσεις. Οι τσάντες αυτές κατέληγαν σε επιδείξεις μόδας στις ΗΠΑ και πληρώνονταν αδρά. Ωστόσο η Νάνσι Γκονζάλες παραβίαζε την αμερικανική νομοθεσία για την προστασία της άγριας φύσης και γι αυτό κατέληξε στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

«Όλα γίνονταν για τα λεφτά», δήλωσε ο βοηθός εισαγγελέα, Τόμας Γουάτς-Φιτζέραλντ, ο οποίος σύγκρινε την μεθοδολογία που ακολουθούσε η Νάνσι Γκονζάλες με την τακτική των λαθρεμπόρων ναρκωτικών.

Οι δικηγόροι της Γκονζάλες ζήτησαν επιείκεια από το δικαστήριο, παρουσιάζοντας την σχεδιάστρια μόδας σαν μια χωρισμένη μητέρα δύο παιδιών, που έφτιαχνε ζώνες σε μια σπιτική ραπτομηχανή στο Κάλι για τους φίλους τους, μέχρι που έφτασε να είναι κορυφαίο όνομα στον χώρο της μόδας και να συναγωνίζεται με τα προϊόντα της τους οίκους Dior, Prada και Gucci.

«Ήταν αποφασισμένη να δείξει στα παιδιά της και στον κόσμο, ότι οι γυναίκες, ακόμα κι αυτές που προέρχονται από μειονότητες όπως η ίδια, μπορούν να κυνηγήσουν με επιτυχία το όνειρό τους και να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητες», δήλωσαν οι δικηγόροι της Γκονζάλες.

Πρόσθεσαν εξάλλου ότι η 71χρονη σχεδιάστρια μόδας έχει ήδη πληρώσει ακριβά για την παραβίαση του νόμου. Η εταιρία που έφτιαξε στην Κολομβία, όπου κάποτε εργάζονταν 300 άνθρωποι – κυρίως γυναίκες, πτώχευσε και σταμάτησε να λειτουργεί μετά την σύλληψή της. Επίσης υποστήριξαν ότι μόνο το 1% από τα είδη που εισήγαγε στις ΗΠΑ από την Κολομβία δεν είχαν τα κατάλληλα έγγραφα εισαγωγής και χρησιμοποιούνταν μόνο ως δείγματα σε επιδείξεις μόδας.

Η Γκονζάλες απολογήθηκε στο δικαστήριο λέγοντας πως δεν είχε πρόθεση να προσβάλει την χώρα στην οποία χρωστά την επιτυχία της, παραδέχτηκε πως «υπό πίεση» έλαβε «λανθασμένες αποφάσεις» και πρόσθεσε πως το μόνο που θέλει είναι να έχει χρόνο για να αγκαλιάσει για μία φορά την μητέρα της, που είναι 103 ετών.

Οι εισαγγελικές αρχές όμως επισήμαναν ότι η Γκονζάλες είχε ένα καλοστημένο σχέδιο και έλεγε στους μεταφορείς που χρησιμοποιούσε πως σε περίπτωση ελέγχου στο τελωνείο έπρεπε να λένε πως τα προϊόντα της ήταν δώρα από συγγενείς τους.

Η Γκονζάλες είχε μία ομάδα περίπου 40 μεταφορέων, που ο καθένας μετέφερε τέσσερις τσάντες επιβαίνοντας σε εμπορικές πτήσεις από την Κολομβία στις ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο η Γκονζάλες αποκόμισε κέρδη άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι τσάντες και τα αξεσουάρ που έμπαιναν με αυτόν τον τρόπο λαθραία στις ΗΠΑ ήταν φτιαγμένα από δέρμα κροκοδείλου κάιμαν και από πύθωνες. Παρόλο που το εμπόριο δέρματος από τα συγκεκριμένα είδη δεν απαγορεύεται, πρόκειται για είδη προστατευόμενα και εμπίπτουν σε συγκεκριμένη νομοθεσία.

Η Γκονζάλες θα έπρεπε να έχει ειδική άδεια για την εισαγωγή των συγκεκριμένων ειδών στις ΗΠΑ, κάτι που παρέκαμψε και έτσι βρέθηκε κατηγορούμενη.

Από τις διασημότητες που έχουν φωτογραφηθεί με αξεσουάρ της Γκονζάλες είναι η Σάλμα Χάγιεκ, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς και η Βικτόρια Μπέκαμ.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

POS: Μείωση 50% στις τραπεζικές χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης (videos)

Συντάξεις Μαΐου 2024: Αύριο (24/4) απόγευμα οι πρώτες πληρωμές – Ποιοι πάνε ταμείο την Παρασκευή (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 20:04