ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 22:05
MENU CLOSE

Σε απεργία πείνας

22.01.2011 04:12

Και διωγμένοι και δαρμένοι είναι οι μετανά­στες που ζουν κι εργάζονται στη χώρα: στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής πιάστηκαν στην παγίδα του ΔΝΤ, που τείνει να δημιουργήσει γι’ αυτούς συνθήκες ανάλογες μ’ εκείνες από τις οποίες προσπάθησαν να διαφύγουν. Η συμπίεση της εργασίας και η εξαθλίωση των ημεδαπών εργαζομένων παγιώνει το καθεστώς εκμετάλλευσης και παρανομίας για τους μετα­νάστες, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αυξανόμενες ρατσιστικές επιθέσεις, που ενι­σχύονται από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Προκειμένου να ακουστεί ένα «φτάνει πια», τρι­ακόσιοι μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεκινούν απεργία πείνας την ερχόμενη Τρίτη 25 Ιανουαρίου.

Και διωγμένοι και δαρμένοι είναι οι μετανά­στες που ζουν κι εργάζονται στη χώρα: στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής πιάστηκαν στην παγίδα του ΔΝΤ, που τείνει να δημιουργήσει γι’ αυτούς συνθήκες ανάλογες μ’ εκείνες από τις οποίες προσπάθησαν να διαφύγουν.

Η συμπίεση της εργασίας και η εξαθλίωση των ημεδαπών εργαζομένων παγιώνει το καθεστώς εκμετάλλευσης και παρανομίας για τους μετα­νάστες, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αυξανόμενες ρατσιστικές επιθέσεις, που ενι­σχύονται από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Προκειμένου να ακουστεί ένα «φτάνει πια», τρι­ακόσιοι μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεκινούν απεργία πείνας την ερχόμενη Τρίτη 25 Ιανουαρίου.

Κυνηγημένοι

Στο κείμενό τους για την απεργία πείνας σημει­ώνουν: «Είμαστε μετανάστες και μετανάστριες από όλη την Ελλάδα. Ήρθαμε εδώ διωγμένοι από τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, τις δικτατορίες. Οι πολυεθνικές της Δύσης και οι πολιτι­κοί υπηρέτες τους στις πατρίδες μας δεν μας άφη­σαν άλλη επιλογή από το να ρισκάρουμε τις ζωές μας 10 φορές για να έρθουμε μέχρι την πόρτα της Ευρώπης. Η Δύση που καταληστεύει τον τόπο μας, με το απείρως καλύτερο βιοτικό επίπεδο από εκεί, είναι για μας η μοναδική ελπίδα να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Ήρθαμε (με κανονική ή όχι είσο­δο) στην Ελλάδα και δουλεύουμε για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε στην αναξι­οπρέπεια και στο σκοτάδι της παρανομίας για να ωφελούνται οι εργοδότες και οι υπηρεσίες του κράτους από την άγρια εκμετάλλευση της εργασί­ας μας. Ζούμε από τον ιδρώτα μας και με το όνειρο κάποια στιγμή να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες συναδέλφους».

Ανακοίνωση για την απεργία εξέδωσε και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, η οποία μεταξύ άλ­λων αναφέρει: «Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαί­σιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. και της ΕυρώπηςΦρούριο, εξαπολύει πρωτοφανή επίθεση κατά των μεταναστών και των προσφύγων: Κατασκευάζει τείχος στον Έβρο, κάνει καθη­μερινά δεκάδες επιχειρήσειςσκούπα και εκατο­ντάδες απελάσεις, καταργεί ουσιαστικά το πολιτι­κό άσυλο, παρουσιάζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σαν επικίνδυνους εισβολείς.

Αυτή η κυβέρνηση που συμμετείχε και συμμε­τέχει στις ιμπεριαλιστικές εισβολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, που υποστηρίζει το κράτος – τρο­μοκράτη Ισραήλ, αρνείται να δώσει άσυλο στους Ιρακινούς, Αφγανούς και Παλαιστίνιους πρόσφυ­γες». Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό αποσκοπεί στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην εφεύρεση εχθρού:

«Η κυβέρνηση με την επίθεσή της κατά των με­ταναστών θέλει να στρέψει τους ντόπιους εργα­ζόμενους εναντίον των αλλοδαπών, ώστε να μας διαιρέσει και να μας φοβίσει, να συνεχίσει ανενό­χλητη την καταλήστευση της ζωής όλων μας».

(Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη κείμενα των απεργών πείνας και της Πρωτοβουλίας Αλληλεγ­γύης στην ιστοσελίδα του «Π», www.topontiki.gr).

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 22:04
Exit mobile version