search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 12:49
MENU CLOSE

Προβληματισμένοι για την αναθεώρηση του Συντάγματος

11.03.2011 13:48
Προβληματισμένοι για την αναθεώρηση του Συντάγματος - Media

Eπίκαιρη ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου υπό την Προεδρία της ανώτατης δικαστικής ηγεσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου στην οποία συμμετείχαν τόσο ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, όσο και οι πρόεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, των Καθηγητών Πανεπιστημίων και έγκριτων νομικών αλλά και οι πρόεδροι Επιμελητηρίων και εκπροσώπων της παραγωγικής και πνευματικής ηγεσίας του τόπου.

Eπίκαιρη ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου υπό την Προεδρία της ανώτατης δικαστικής ηγεσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου στην οποία συμμετείχαν τόσο ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, όσο και οι πρόεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, των Καθηγητών Πανεπιστημίων και έγκριτων νομικών αλλά και οι πρόεδροι Επιμελητηρίων και εκπροσώπων της παραγωγικής και πνευματικής ηγεσίας του τόπου.

Η συζήτηση που έγινε αφορούσε στην αναγκαιότητα ριζικής και άμεσης αναθεώρησης του Συντάγματος ως προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την βαθιά θεσμική και οικονομική κρίση.

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκε στον Χάρη Οικονομόπουλου, Πρόεδρο του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, και  πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσία του Διοικητή και της Υποδιοικητή της ΤτΕ, αλλά και προσωπικοτήτων της δημόσιας και επιχειρηματικής ζωής.

Στη συζήτηση υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις συμμετεχόντων, μεταξύ των οποίων του  πρώην Προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Γιώργου Ζορμπά, του Γεν. Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, του  Προέδρου της Ένωσης δικαστών και εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου, των Καθηγητών Κώστα Μπέη και Θανάση Διαμαντόπουλου.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτης Πικραμμένος και ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Καλαμίδας τεκμηρίωσαν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το κατα πόσο η εκτελεστική εξουσία αλλά και η κοινωνία επιθυμεί την τήρηση των νόμων, αφού εάν υπήρχε τέτοια βούληση η τήρηση και μόνο του ισχύοντος Συντάγματος ίσως να ήταν αρκετή.

Ο Καθ. κ. Απόστολος Γεωργιάδης αναφέρθηκε συνοπτικά στις συνταγματικές διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν με ιδιαίτερα έμφαση, μεταξύ άλλων, στην αποκατάσταση των ελέγχων και ισορροπιών με ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, την δημοκρατική οργάνωση και διαφανή χρηματοδότηση των κομμάτων, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, την δυνατότητα παροχής ιδιωτικής ανώτατης παιδείας και την κατάργηση κάθε αδικαιολόγητης ιδιαίτερης ποινικής μεταχείρισης των μελών της κυβέρνησης και των βουλευτών.

Ο Καθ. κ. Χρήστος Γιανναράς εξέθεσε την άποψη ότι η παρούσα Βουλή, τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα δεν έχουν ούτε την ηθική νομιμοποίηση ούτε την δυνατότητα να προχωρήσουν στην αναγκαία ριζική συνταγματική μεταρρύθμιση που μπορεί να επιτύχει μόνο μία ειδικά προς τούτο Συνταγματική Εθνοσυνέλευση.

Σημαντική ήταν η μαρτυρία του Καθ. Κώστα Μπέη ο οποίος, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση, αποκάλυψε ότι σε προσωπική επικοινωνία του με τον αείμνηστο Ανδρέα Γ. Παπανδρέου είχε πληροφορηθεί την πλήρη γνώση και συνείδηση της εκτελεστικής εξουσίας για την πορεία του χρέους και τα αναμενόμενα αποτελέσματά του.

Ο πρόεδρος του Ελληνοβρατανικού Συμβουλίου, Χάρης Οικονομόπουλος πρότεινε συνταγματική μεταρρύθμιση σε δύο στάδια και εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί οι επιλογές της Βουλής του ‘75 περί «Μη Αναθεωρητέων Διατάξεων» να δεσμεύουν κάθε Βουλή, εσαεί και επ’ άπειρον και συμπλήρωσε πως «Δεν μπορούμε να ακούμε ότι μόνο με πραξικόπημα μπορούν να αλλάζουν κάποια πράγματα. Μια τέτοια άποψη δεν χωράει στην ουσία της Δημοκρατίας».

Το πρώτο στάδιο έχει σκοπό την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση σταθερών και αποτελεσματικών κυβερνήσεων με ισχυρή ηθική νομιμοποίηση και στόχο την Ανάπτυξη.

Το δεύτερο στάδιο, το οποίο μπορεί να συντελεστεί από την παρούσα ή την επόμενη Βουλή ή ειδική Εθνοσυνέλευση περιλαμβάνει την αναθεώρηση όσων διατάξεων συμφωνηθεί με την ευρύτερη δυνατή οριζόντια συναίνεση ότι πρέπει να αναθεωρηθούν. Σε σύντομο, επίσης χρόνο.

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση σχετικά με το ποιοί θα μπορούσαν, εάν το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί, να οδηγήσουν και εφαρμόσουν μια τέτοια μεταρρύθμιση, ο κ. Οικονομόπουλος απάντησε ότι θα νομιμοποιηθούν σχετικά μόνο όσοι αφενός συμμετέχουν, αποκλειστικά και μόνο, για την ολοκλήρωση της θεσμικής αναθεώρησης και υπό την προϋπόθεση ότι, για να είναι αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι, δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι μετά την ολοκλήρωσή της για κανένα δημόσιο αξίωμα για πέντε χρόνια μετά την θέση του νέου Συντάγματος σε ισχύ.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 12:48