ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:56
MENU CLOSE

Απειλή για φινλανδικό βέτο

06.05.2011 13:14

Να τα χαμπέρια! Τόσο καιρό λέμε ότι η συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος δανεισμού από την τρόικα μπορεί να κολλήσει σε βέτο, αλλά και ότι ο κίνδυνος αυτός ισχύει και σε περίπτωση απόπειρας νέου δανεισμού από το προσωρινό ταμείο στήριξης EFSF.

Αυτός ο κίνδυνος έχει πολλά ονόματα, αλλά το πιο σοβαρό αυτή την περίοδο μάλλον ακούει στο όνομα Timo Soini. Πρόκειται για τον επικεφαλής του φινλανδικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, είπε πως ο ίδιος και το κόμμα του θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε η Φινλανδία να ασκήσει βέτο στην απόφαση για το πακέτο στήριξης της Πορτογαλίας.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί, καθώς συμπλήρωσε πως το ίδιο θα κάνει σε περίπτωση που η Ελλάδα ή η Ιρλανδία αποπειραθούν να αντλήσουν πάλι κεφάλαια από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Η άποψη του Soini, επιγραμματικά, είναι ότι τα δανειακά προγράμματα των χωρών αυτών αποδεδειγμένα δεν παράγουν αποτέλεσμα και, συνεπώς, δεν αποτελούν λύση.

Η παρέμβαση του Φινλανδού ανερχόμενου πολιτικού αστέρα, ο οποίος εκτινάχθηκε ακριβώς λόγω αυτών των απόψεών του, έρχεται αμέσως ύστερα από τη χθεσινή εκτίμηση ότι η Πορτογαλία θα περάσει σε ύφεση 2% εξ αιτίας του δικούς της μνημονίου. Σκουραίνουν τα πράγματα στον ανεπτυγμένο Βορρά για τους… «ψωριάρηδες» του Νότου. Σ.Χ.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:55
Exit mobile version