ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:54
MENU CLOSE

«Ναμπούκο»

22.07.2011 09:33

Τη δημοφιλή όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Ναμπούκο» με την πασίγνωστη ουράνια μελωδία του χορωδιακού «Va pensiero» παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο στις 26, 27, 28 και 29 Ιουλίου.

Διαχρονικό έργο, με ισχυρά αντιπολεμικά μηνύματα, αποτελεί «ύμνο» στην ελευθερία λόγου και πράξεων. Η υπόθεση αφορά στην αιχμαλωσία των Εβραίων από το βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα, ο οποίος απαιτούσε να τον αντιμετωπίζουν σαν θεό, μέχρι που τον χτύπησε κεραυνός… Τότε στράφηκε προς το Θεό, βρήκε τα λογικά του και απελευθέρωσε τους Εβραίους…

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Νικολαϊδης, αναφερόμενος στην αιτία για την οποία η παράσταση θα αγγίξει τους θεατές, επισημαίνει: «Στις μέρες που ζούμε είναι επιτακτική η ανάγκη της έκφρασης, της ελεύθερης σκέψης, πόσο μάλλον στην Ελλάδα του σήμερα. Η κραυγή των σκλάβων Εβραίων, που πάντα συγκινεί, είναι το σίγουρο ατού της κάθε παρουσίασης του έργου.»

«Σχηματικός, άγουρος αλλά συγχρόνως άκρως γοητευτικός είναι ο Ναμπούκο του Βέρντι, ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσωρ της Βαβυλώνας»: Έτσι ο Βασίλης Νικολαϊδης χαρακτηρίζει τον κεντρικό ήρωα του έργου. Η σκηνική δράση, σύμφωνα με το ανέβασμα της Ε.Λ.Σ., παίρνει εικαστικά στοιχεία από τους πίνακες μεγάλων Ευρωπαίων ζωγράφων του 17ου αιώνα -και ιδιαιτέρως του Ρέμπραντ- που έχουν ως θέμα τους σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη. «Ο δικός μας Ναμπούκο θα φοράει σαρίκι καθώς και οι Βαβυλώνιοι ευγενείς, ενώ οι στρατιώτες θα μοιάζουν με σιδηρόφρακτους ιππότες. Ο Ρέμπραντ μας δίνει τη δυνατότητα για ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, μια και περισσότερο απ’ όλους τους ζωγράφους του καιρού του ¨φώτισε¨ με μοναδικό τρόπο τους πίνακές του» αναφέρει ο σκηνοθέτης.

Τον  ρόλο του Ναμπούκο θα  ερμηνεύσουν ο Δημήτρης Πλατανιάς (26, 28 / 7) και ο Αλεξάντρου Αγκάκε (27, 29 /7). Τον κεντρικό ρόλο της Αμπιγκαΐλλε θα ερμηνεύσουν η Αμαρίλλι Νίτσα (26, 28/7) και η Άντα Λουΐζ Μπόγκτζα (27, 29/7). Παίρνουν μέρος επίσης οι εξής λυρικοί καλλιτέχνες: Παάτα Μπουρτζουλάτζε, Λουίζ – Οττάβιο Φαρία, Χαρίκλεια Μαυροπούλου, Αντώνης Κορωναίος, Δημήτρης Κασιούμης, Κωνσταντίνος Σφυρής, Δημήτρης Σιγαλός, Άννα Γεωργία Ηλιοπούλου, Aντωνία Καλογήρου κ.α. Την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Ε.Λ.Σ. διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:54
Exit mobile version