search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 14:27
MENU CLOSE

Είχε συνεργούς ο Νορβηγός τρομοκράτης

25.07.2011 14:55
Είχε συνεργούς ο Νορβηγός τρομοκράτης - Media

Ενώπιον της δικαιοσύνης βρέθηκε σήμερα ο 32χρονος Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων που σόκαραν την Νορβηγία. Στην κεκλεισμένων των θυρών ακροαματική διαδικασία στο Όσλο, ο νεαρός δράστης ισχυρίστηκε πως είχε συνεργούς

Ενώπιον της δικαιοσύνης βρέθηκε σήμερα ο 32χρονος Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων που σόκαραν την Νορβηγία. Στην κεκλεισμένων των θυρών ακροαματική διαδικασία στο Όσλο, ο νεαρός δράστης ισχυρίστηκε πως είχε συνεργούς την προηγούμενη Παρασκευή, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είχε δηλώσει αρχικά. Όπως δήλωσε: «στόχος μου ήταν να στείλω ισχυρό μήνυμα · να σώσω την Ευρώπη από το Ισλάμ και να πλήξω το Εργατικό Κόμμα που απογοήτευσε και πρόδωσε τη χώρα».

Ο δικαστής διέταξε την προσωρινή κράτηση του 32χρονου Μπρέιβικ για διάστημα οκτώ εβδομάδων έως τη διεξαγωγή της δίκης, προκειμένου να σχηματιστεί το κατηγορητήριο. Τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες ο 32χρονος θα βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση, ενώ θα μπορεί να έχει επικοινωνία μόνο με το δικηγόρο του.

”Aπαραίτητες οι πράξεις μου”

Ο υπεύθυνος για το μακελειό στο νορβηγικό νησί Ουτόγια, σύμφωνα με το δικηγόρο του, χαρακτηρίζει τις ίδιες του τις πράξεις «αποτρόπαιες, αλλά απαραίτητες» την ώρα που ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 93 μετά το θάνατο ενός τραυματία.

«Είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά θεωρούσε ότι ταυτοχρόνως ήταν απαραίτητες» δήλωσε ο δικηγόρος Γκήαρ Λίπσταντ. Όπως είπε, ο πελάτης του θέλει να μιλήσει για τον εαυτό του και να εξηγήσει τις πράξεις του στο δικαστήριο. «Ο Μπρέιβικ αναγνωρίζει τις πράξεις του, αλλά στο μυαλό του, έχει την αίσθηση ότι αυτό που έκανε δεν έχει τίποτε το αξιόμεμπτο», είπε ο Λίπσταντ στο δημόσιο δίκτυο NRK.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aftenposten κύριος στόχος του 32χρονου ήταν η πρώην πρωθυπουργός Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ. Σε ανάρτηση σε ιστοσελίδα που φέρεται ότι συνδέεται με τον συλληφθέντα, η πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται “δολοφόνος της χώρας.”

Την Παρασκευή η Μπρούντλαντ είχε εκφωνήσει ομιλία στο νησί Ουτόγια πριν φθάσει εκεί ο Μπρέιβικ.

Σημειώνεται ότι η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στη Νορβηγία είναι κάθειρξη 21 ετών, ωστόσο μετά το λουτρό αίματος στο νησί Οτόγια πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ της προσωρινής επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Όσλο Αντερς Φρίντενμπεργκ ανακοίνωσε επισήμως ότι η επιχείρηση που διεξήχθη στο ανατολικό τμήμα του Όσλο δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς δεν βρέθηκε καμία εκρηκτική ουσία, ενώ όπως είπε, «οι άνθρωποι που συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι».

Η νορβηγική αστυνομία από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι ο δράστης του μακελειού δημοσίευσε αντιισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. Στο βιβλίο αυτό στο ίντερνετ περιγράφεται ο σχεδιασμός, η παρασκευή των εκρηκτικών και η βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στην επίθεση με όπλο σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Οτόγια.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 14:26