ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:55
MENU CLOSE

Πλήρες μέλος της UNESCO έγινε η Παλαιστίνη

31.10.2011 14:08

Θετικά εξελίσσεται η προσπάθεια της Παλαιστίνης για διεθνή αναγνώριση, καθώς «η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να δεχθεί την Παλαιστίνη ως μέλος της UNESCO».

Ύστερα από την ψηφοφορία που διεξήχθη η Παλαιστίνη απέκτησε έδρα στην UNESCO με 107 ψήφους υπέρ, 14 κατά (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) και 52 αποχές.

Ο υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μάλκι, τόνισε πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας πως «θα επιτρέψει να εξαλειφθεί ένα μέρος μιας αδικίας που έχει διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Δεν έλειψαν, ωστόσο, οι διαφωνίες από ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία που υποστηρίζουν ότι το αίτημα να αναγνωρισθεί ένα παλαιστινιακό κράτος από την UNESCO είναι πρόωρο, δεδομένου ότι το θέμα εξετάζεται ακόμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ειδικότερα, η Αμερικανίδα υφυπουργός Παιδείας Μάρθα Κάντερ επεσήμανε την θέση των ΗΠΑ, ότι δηλαδή η ψηφοφορία στην UNESCO είναι «πρόωρη και καθόλου εποικοδομητική».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάντως προειδοποιήσει ότι εάν εγκριθεί το αίτημα για την αναβάθμιση των Παλαιστινίων σε πλήρες μέλος θα αναστείλουν τη χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. δολαρίων της Οργάνωσης του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO). Η σχετική ψηφοφορία στον ΟΗΕ αναμένεται να διεξαχθεί το Νοέμβριο και οι ΗΠΑ πιθανότατα θα ασκήσουν το δικαίωμα της αρνησικυρίας.

Παράλληλα, και οι εκπρόσωποι του Ισραήλ αποχώρησαν από την συνεδρίαση ενώ ανακοίνωσαν πως θα αποσύρει την οικονομική συνεισφορά του στην UNESCO.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:53
Exit mobile version