ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 06:58
MENU CLOSE

Τα χάλια μιας απαγόρευσης

23.03.2012 16:16

Μια περίεργη και αμήχανη σιωπή εμφανίζουν τα κόμματα απέναντι στο έντονο αίτημα των εταιρειών δημοσκοπήσεων να καταργηθεί η ανόητη και ακατανόητη απαγόρευση δημοσιοποίησης των ερευνών της κοινής γνώμης 15 μέρες πριν από τις εκλογές.

Μάλιστα οι δημοσκόποι παραδέχτηκαν ότι οι έρευνες κοινής γνώμης αυτήν την περίοδο παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματικότητα, επειδή υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα. Όπως ανέφεραν, το 70% όσων επιλέγονται στο δείγμα κλείνουν το τηλέφωνο και δεν απαντούν, ενώ απ’ αυτούς που δέχονται να απαντήσουν δύσκολα το δείγμα σταθμίζεται αναλογικά με τους ψηφοφόρους του 2009, με αποτέλεσμα τα συμπεράσματα να παρουσιάζουν σοβαρές διακυμάνσεις και αποκλίσεις.

Όλα αυτά δημιουργούν λοιπόν σοβαρά πολιτικά ερωτήματα, αν τα κόμματα θέλουν να πορευτούν σ’ αυτές τις εκλογές χωρίς ουσιαστική ανίχνευση των διαθέσεων της κοινής γνώμης. Τα κόμματα κυρίως φοβούνται από την επικοινωνιακή διαχείριση των ερευνών κοινής γνώμης, αφού συχνά στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις, αντί να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία εξέτασης των τάσεων κοινής γνώμης, έχουν τη λογική της αυτοεπιβεβαιωμένης προφητείας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31
Exit mobile version