ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:40
MENU CLOSE

Μας έχουν γραμμένους

24.03.2012 03:54

Aναγκαία κρίνει την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 το ΔΝΤ με την τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, καταγράφο­ντας αναλυτικά τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του για τη χώρα μας.

Εντός ευρώ

Την ίδια στιγμή, δεν παραλείπεται να επισημανθεί η αφοσίωση της Ελ­λάδας και της Ε.Ε. στην προσπάθεια να γίνει η δημοσιονομική προσαρμο­γή εντός του ευρώ. Επίσης, προβάλλεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει και συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο PSI στην περίπτωση που το ελλη­νικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και επαληθευτούν οι φόβοι για αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Το Ταμείο προβλέπει ότι η επάνοδος στις αγορές με λογικά επιτόκια θα γίνει «σταδιακά», ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 164,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2014 και επιπρόσθετα 8-21 δισ. ευρώ για το 2015 και το α’ τρίμηνο του 2016, ανάλογα φυσικά με την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η «βαθιά ύφεση» θα συνεχιστεί και το 2012, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξει μια σταθεροποίηση» το 2013 και «ήπια κυκλική ανάκαμψη» την περίοδο 2014-2017. Επίσης, σημειώνε­ται ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η υψηλή ανεργία θα προκαλέσουν σημαντικές πιέσεις στους μισθούς, καθώς και πτώση στις τιμές. Επισημαίνεται, δε, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% έως το 2020. Ακολούθως, παρατίθενται στοιχεία για τα έσοδα που θα συγκε­ντρωθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές, με την επισήμαν­ση ότι τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και σε αύξηση του δημόσιου χρέους. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση του ΔΝΤ κα­ταγράφονται και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ), ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014. Και το ποσό αυτό, επισημαίνεται, πρέπει να εξευ­ρεθεί από μέτρα και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Για τις περικοπές στο Δημόσιο και τη μείωση των μισθών, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η μείωση του εργατικού κόστους κα­τά 9,5% βελτίωσε μεν την ανταγωνιστικότητα, αλλά παραμένει κενό 15%-20% που πρέπει να κλείσει, προσθέτοντας ότι χρειάζεται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και ότι χωρίς την εφαρμογή αυ­τού του μέτρου δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεο­νάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Όσο αφορά την επιβολή φόρων, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η επιβολή νέ­ων φόρων θα έθετε «νέα εμπόδια» στην ανάκαμψη, προβάλλοντας ως προτεραιότητες την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αλλαγή του φορο­λογικού καθεστώτος, τις ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο ζημιογόνων δη­μόσιων εταιρειών και τις περικοπές στο Δημόσιο. Αναφορά γίνεται και στις «σύνθετες, άνισες κοινωνικές παροχές», προτείνοντας πλήρη επα­νεξέτασή τους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:40
Exit mobile version