search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 17:09
MENU CLOSE

Κυκλώνας Σάντι: Από τις ΗΠΑ ώς το σαλόνι μας

08.11.2012 10:32

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Ο κυκλώνας Σάντι είναι ένα παράδειγμα των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα πρέπει να περιμένουμε, καθώς το κλίμα του πλανήτη αποσταθεροποιείται εξαιτίας της χρήσης (καύσης) ορυκτών καυσίμων.

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Ο κυκλώνας Σάντι είναι ένα παράδειγμα των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα πρέπει να περιμένουμε, καθώς το κλίμα του πλανήτη αποσταθεροποιείται εξαιτίας της χρήσης (καύσης) ορυκτών καυσίμων. Για την ακρίβεια, τέτοια ακραία φαινόμενα θα γίνονται με ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση.
Ο μεγαλύτερος κυκλώνας που έπληξε ποτέ τη Νέα Υόρκη ήδη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ πλημμυρών και θυελλωδών κυμάτων, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 90 ανθρώπους στις ΗΠΑ προκαλώντας ζημιές 50 δισ. δολ., ενώ προκάλεσε δεκάδες θανάτους και τεράστιες καταστροφές και στην Καραϊβική. Ένας θερμότερος Ατλαντικός ωκεανός κατά 1,7°C από τα μέσα επίπεδα της εποχής δημιουργεί τις συνθήκες για έναν πιο ισχυρό κυκλώνα. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος είχαμε το πιο ζεστό καλοκαίρι στη Βόρεια Αμερική και τήξη-ρεκόρ των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής: η συσσωρευμένη θερμότητα σε θάλασσα και αέρα είναι μία μορφή ενέργειας και οι κυκλώνες ενισχύονται ακριβώς από αυτήν την ενέργεια.
Ο κυκλώνας Σάντι φέρνει ξανά στην επικαιρότητα κάτι που αφορά όλους, κάτι για το οποίο η επιστημονική κοινότητα είναι ξεκάθαρη: η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως πετρέλαιο και λιγνίτης, είναι ο βασικός υπαίτιος της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των συνεπειών αυτής της υπερθέρμανσης. Επιπλέον, προειδοποιεί ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή, στο σημείο δηλαδή που πλέον δεν θα μπορούμε να σταματήσουμε την αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας. Ήδη γνωρίζουμε ότι οι συνέπειες για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο ώς το τέλος του αιώνα αναμένονται να είναι καταστροφικές:
–         Ισχυρότερες και συχνότερες πυρκαγιές.
–         Άνοδος της στάθμης της θάλασσας έως και 2 μέτρα.
–         Συρρίκνωση της βιοποικιλότητας και εξαφανίσεις ειδών έως και μέχρι 70%.
–         Έως και 67 ημέρες καύσωνα κάθε θερινή περίοδο.
–         Κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία; Η πρόσφατη επιστημονική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμάει το σωρευτικό κόστος σε 701 δισ. ευρώ ώς το τέλος του αιώνα (υπερδιπλάσιο από το σημερινό δημόσιο χρέος). Αυτή είναι η Ελλάδα που θα κληρονομήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, αφού οι σημερινές πολιτικές επιλογές μας επιβραβεύουν, αντί να διορθώνουν, τον λάθος δρόμο που έχουμε επιλέξει.
Δεν αρκεί όμως να μιλάμε γενικά και αόριστα. Οφείλουμε να γνωρίζουμε επακριβώς τι κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε λάθος σήμερα. Πρέπει να λέμε τα λάθη μας με το όνομά τους:
–         Επενδύσεις σε νέες και παλιές λιγνιτικές μονάδες, αντί για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
–         Έρευνες για υδρογονάνθρακες, αντί για διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο και εκμετάλλευση του ανανεώσιμου δυναμικού.
–         Εξοστρακισμός των καθαρών πηγών ενέργειας από τοπικές κοινωνίες με πρόσχημα την «περιβαλλοντική υποβάθμιση» (επί της ουσίας το περιβόητο σύνδρομο «όχι στη δικιά μου αυλή»).
–         Διατήρηση του προνομιακού καθεστώτος επιδοτήσεων προς τα ορυκτά καύσιμα, όπως ο λιγνίτης και το φυσικό αέριο.
–         Επιδόματα θέρμανσης (δηλαδή επιδοτήσεις εισαγόμενου πετρελαίου), αντί για κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.
–         Απαξίωση των συλλογικών μεταφορών και εμμονή σε πολιτικές που προωθούν ακόμα μεγαλύτερη χρήση του αυτοκινήτου (π.χ. κατασκευή αχρείαστων νέων οδικών αρτηριών).
–         Καταστροφή δασών για αμφιβόλου ποιότητας (και βιωσιμότητας) οικοδομικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες
Με άλλα λόγια, διατήρηση και επέκταση εκείνων των επιλογών που συνέβαλαν στη δημιουργία της σημερινής οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Σήμερα είναι πλέον σαφές ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος – το μόνο και πραγματικό κεφάλαιο πάνω στο οποίο μπορεί να βασιστεί η ανθρώπινη οικονομία – σημαίνει νομοτελειακά και οικονομική κρίση. Και η σημερινή κρίση είναι απλά μία μικρή πρόγευση αυτού που μας περιμένει στη γωνία, εφόσον δεν αλλάξουμε άμεσα τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τους φυσικούς πόρους του πλανήτη.

* OΤάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος Greenpeace για θέματα ενέργειας – κλιματικών αλλαγών
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 17:09