ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:48
MENU CLOSE

FT: Αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ ΔΝΤ- Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος

13.11.2012 10:43

Σε ανοιχτή ρήξη βρίσκονται πλέον ΔΝΤ και Ε.Ε. σχετικά με τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέος όπως ξεκάθαρα φάνηκε από την αναβολή της απόφασης για την καταβολή της δόσης, αναφέρουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Financial Times. Νέο κούρεμα προτέινει η Goldman Sachs.

Κατά ενός ενδεχόμενου νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους τάχθηκε την Τρίτη το πρωί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Σημειώνεται  ότι έχει προγραμματιστεί έκτακτο Eurogroup για τις 20 Νοεμβρίου σε μία ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου.

Στο μεταξύ έκθεση των αναλυτών της Goldman Sachs αναφέρει ότι απαιτείται δραστική μείωση του ελληνικού χρέους, σε ποσό άνω των 80 δισ. ευρώ, ώστε αυτό να περιορισθεί στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Η έκθεση που φέρει τον τίτλο «Βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους: Επιβεβλημένη Αναδιάρθρωση του Επίσημου Τομέα» από τους οικονομολόγους Θεμιστοκλή Φιωτάκη, Lasse Holboell Nielsen και Antoine Demongeot, σημειώνει ότι χωρίς μία δραστική μείωση του χρέους, είναι απίθανο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει τον ΔΝΤ.

Σχετικά με τις λύσεις, η Goldman Sachs αναφέρει τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων, την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

Επίσης, σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM.

 
 
 
 

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:47
Exit mobile version