ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:40
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Μήνυμα με αποδέκτες εντός και εκτός κόμματος

16.11.2012 22:00

Το νέο δίπολο «Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και δορυφόροι», κατά τη δική της διατύπωση, συγκέντρωσε τα πυρά της Αλέκας Παπαρήγα στην ομιλία της κατά το κλείσιμο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Στους… μέσα
Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ το μήνυμα αυτό στρέφεται και προς όσους στο εσωτερικό του κόμματος βάζουν θέμα συνέπειας της κομματικής γραμμής ως προς το ισχύον Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου, το οποίο δεν αποκλείει τις συμμαχίες σε μια λογική μεταβατικών σταδίων προς τον σοσιαλισμό, κάτι το οποίο απορρίπτει σήμερα ηγεσία του ΚΚΕ.
Είναι ενδεικτικό ότι, για μια ακόμη φορά, η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ ταύτισε τόσο τη θέση υπέρ της παραμονής στο ευρώ όσο και τη θέση υπέρ της εξόδου από το ενιαίο νόμισμα και της επιστροφής στη δραχμή με διαφορετικά τμήματα της επιχειρηματικής τάξης και των μονοπωλίων και κάλεσε τον λαό να μην συνταχθεί με κάποιο από αυτά τα συμφέροντα και να μην ταχθεί στο πλευρό του ενός έναντι του άλλου. Χρησιμοποίησε μάλιστα τη χαρακτηριστική φράση «ο λαός να μη σηκώσει ξένη σημαία».

Το… λόμπι
Ανάλογη είναι η θέση που πήρε το ΚΚΕ και για τον «καβγά» μεταξύ ΔΝΤ – Ε.Ε. αναφορικά με το κούρεμα του χρέους. Σχετικά με αυτό το ζήτημα, ερωτήματα προκάλεσε η θέση που διατύπωσε η Παπαρήγα, σύμφωνα με την οποία «ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ένα τμήμα επιχειρηματιών της Ελλάδας, αυτό που λέγεται το ‘‘λόμπι της δραχμής’’», δεδομένου ότι είναι γνωστές και αδιάλειπτες οι επιθέσεις που εξαπολύει ο Περισσός κατά του ΣΥΡΙΖΑ με την αντίθετη κατηγορία: ότι είναι το κόμμα του Μάαστριχτ και του «ευρωμονόδρομου».
Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που επέκρινε το σχήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναπτυξιακή του πρόταση, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση και δημοσιονομική εξυγίανση εντός Ε.Ε. παρά με δανεισμό – κάτι που, όπως εξήγησε, δημιουργεί πολιτικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις –, επιχείρησε να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την πλευρά ΔΝΤ και Ομπάμα («δεν είναι τυχαίος όλος αυτός ο εξωραϊσμός της πολιτικής Ομπάμα», σημείωσε). Ενδεχομένως λοιπόν να επιχειρήθηκε η σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ (και) με τα αμερικανικά συμφέροντα διά του… «λόμπι της δραχμής».
Πάντως, ερωτήματα προκαλεί το αν όλη η παραπάνω προσέγγιση και παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα στην κρίσιμη ψηφοφορία για τον τρίτο κατά σειρά μνημονιακό προϋπολογισμό κλείνει ή παροξύνει τα προβλήματα που άπτονται της εσωτερικής δυσαρέσκειας που εκδηλώνονται στους κόλπους του κόμματος για τα θέματα τακτικής. Συν τοις άλλοις, η Αλέκα Παπαρήγα έδειξε να υιοθετεί την κυβερνητική θέση για την… πολιτική έκφραση του «λόμπι της δραχμής».

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:37
Exit mobile version