ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 06:14
MENU CLOSE

Διεθνής Αμνηστία: «Απάνθρωπη η μεταχείριση των μεταναστών στην Ελλάδα»

20.12.2012 12:30

 Καταπέλτης για τη χώρα μας είναι η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Βερολίνο. Η έκθεση κάνει λόγο για «ντροπιαστικές συνθήκες» αναγνωρίζοντας παράλληλα ευθύνες και στην Ε.Ε.

Όπως υπογράμμισε ο  Τζον Νταλχούιζεν, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας και υπεύθυνος για τη δράση της στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, «δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι η ΕΕ δεν έχει μία ανθρωπιστική κρίση προ, αλλά εντός των συνόρων της» παρατηρώντας ότι «η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα είναι αναξιοπρεπής για την ΕΕ, η οποία τιμήθηκε μόλις με το Νόμπελ Ειρήνης».
 
Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά για την έξαρση των ρατσιστικών επιθέσεων στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, το οποίο κατέγραψε τα περιστατικά βίας με ρατσιστικά κίνητρα για την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2012, περισσότερα από τα μισά από τα συνολικά 87 περιστατικά συνδέονταν με εξτρεμιστικές ομάδας που ενεργούσαν με οργανωμένο τρόπο. 
 
Η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζεται από τη Διεθνή Αμνηστία ακροδεξιό πολιτικό κόμμα με επιθετική αντιμεταναστευτική ρητορική τα μέλη της οποίας έχουν αναγνωριστεί ως δράστες από πολλά θύματα ρατσιστικών επιθέσεων.
 
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την ΕΕ να προσφέρει ισχυρότερη στήριξη στην Ελλάδα, ζητώντας μάλιστα να γίνεται πιο ισορροπημένη κατανομή των προσφύγων εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Αν και αναγνωρίζει την αδυναμία του ελληνικού κράτους να σηκώσει μόνο του το βάρος της προστασίας των προσφύγων, σημειώνει ότι το γεγονός αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον ξενοφοβικό λόγο ή τις ρατσιστικές επιθέσεις. Η έκθεση καταλήγει τονίζοντας ότι «είναι καιρός η Ελλάδα και η ΕΕ να θέσουν τέρμα στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών».

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας (στα αγγλικά).

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42
Exit mobile version