ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 21:19
MENU CLOSE

Η Αθήνα της ασφυξίας και της ντροπής

29.12.2012 08:10

Της Γεωργίας Βορύλλα 
 
Από τον καπνικό φόρο του Βυζαντίου έως τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης στη σύγχρονη Ελλάδα, το… ντουμάνι από τις καμινάδες αποτελεί ενός είδους φορολογικό τεκμήριο για τα νοικοκυριά!

Το πραγματικό πρόβλημα είναι μέσα στα σπίτια 
 
«Εμένα θα με ενδιέφερε περισσότερο να μετρήσουμε το τι γίνεται μέσα στα σπίτια, εκεί είναι το πραγματικό ζήτημα. Το τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα είναι απλώς διαπίστωση του προβλήματος» λέει από τη μεριά του ο Ματθαίος Σανταμούρης, διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που δεν γνωρίζουν οι επιστήμονες είναι το τι γίνεται μέσα στα σπίτια με τις ξυλόσομπες, όπου οι συγκεντρώσεις μπορεί να φτάνουν τα 500 με 600 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. «Για να το θέσουμε διαφορετικά, όταν χρησιμοποιείται μια ξυλόσομπα παλιάς τεχνολογίας οι συγκεντρώσεις μέσα στο σπίτι είναι 3-4 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με την ατμόσφαιρα έξω. Αυτό είναι μια οικιακή βόμβα» καταλήγει ο κ. Σανταμούρης.
 
Οπως επισημαίνει ο Νίκος Μουσιόπουλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έπρεπε να ενδιαφερθεί αρκετά και να ενημερώσει τους καταναλωτές ώστε εκτός από τις επιπτώσεις στην τσέπη τους από την άνοδο του πετρελαίου, να γνωρίζουν τις επιπτώσεις στην υγεία τους από την ανεξέλεγκτη καύση. «Ενώ τα πέλετ καίγονται σε σύγχρονες εστίες με πιστοποίηση, οι σόμπες δεν έχουν καμία απολύτως πιστοποίηση και κανένα φίλτρο» καταλήγει ο κ. Μουσιόπουλος.
Για τον Ματθαίο Σανταμούρη η εγκατάσταση όλων των οικιακών συσκευών καύσης θα πρέπει να πραγματοποιείται με μεγάλη προσοχή και από εξειδικευμένους τεχνίτες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι έστω και ένα μικρό μέρος των καπναερίων δεν εισέρχεται στον εσωτερικό αέρα και δεν αυξάνει τη σχετική συγκέντρωση των ρύπων στο εσωτερικό περιβάλλον.
 
Σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν να υπάρξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης των κτισμάτων, με τη χρήση κονδυλίων και του ΕΣΠΑ. «Είμαι μια δράση που θα μειώσει το ενεργειακό κόστος και θα οδηγήσει σε σημαντικότατη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναδημοσίευση από www.6meres.gr

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 21:19
Exit mobile version