search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 05:18
MENU CLOSE

Ευρωπαϊκή πρωτιά και στα ακριβά ενοίκια για την Ελλάδα – Αλματώδης αύξηση κόστους στο στεγαστικό

29.04.2024 06:25
akinita_new

Πρωταθλήτρια στα ενοίκια σε ολόκληρη την Ευρωζώνη είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του οικονομικού δελτίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται πιο ψηλά ως αναλογία στεγαστικού κόστους σε συνάρτηση με τα εισοδήματα ακόμα και από νοικοκυριά σε πλούσιες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Το συνολικό στεγαστικό βάρος υπολογίζεται από την ΕΚΤ κατά μέσο όρο στα 400 ευρώ μηνιαίως εάν εξαιρεθούν τα στεγαστικά δάνεια. Μαζί με τα στεγαστικά δάνεια, το μέσο κόστος ανεβαίνει στα 600 ευρώ.

Το μέσο ποσοστό κάλυψης του κόστους στέγασης ως προς τα δηλωθέντα εισοδήματα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα επίπεδα του 28% εάν δεν υπολογιστούν τα δάνεια για στέγη και αυξάνεται στο 32% εάν συνυπολογιστούν οι δόσεις των στεγαστικών δανείων.

Η Αυστρία βρίσκεται στην πρώτη θέση βάσει του κόστους στέγης προς το εισόδημα. Εάν ληφθεί υπόψη και η δόση στεγαστικού δανείου, τότε ακριβότερη είναι η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ το ράλι των τιμών ενοικίων θα συνεχίζει να πατάει γκάζι στην Ελλάδα, αλλά και στα  νοικοκυριά της ευρωζώνης, εξαιτίας των αυξήσεων των επιτοκίων. Θυμίζουμε  ότι από το 2022 το μέσο κόστος στέγασης υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί κατά στην ευρωζώνη κατά 10,2%, όταν άρχισαν οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα το συνολικό κόστος έχει αυξηθεί κατά περίπου 6% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και κατά 12% και 9% για όσους έχουν πάρει στεγαστικό και τους ενοικιαστές αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Δύσκολο και το φετινό Πάσχα με καύσιμα, αγορές και πασχαλινό τραπέζι – Η έξοδος και τα μέτρα της αστυνομίας

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 29 Απριλίου έως 2 Μαϊου

Κλείνουν οι τράπεζες τις μέρες του Πάσχα – Τι θα γίνει με πληρωμές και δώρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32