ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 04:57
MENU CLOSE

«Ζεστάθηκε» η γερμανική οικονομία!

02.01.2013 17:31

Για πρώτη φορά η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει "σχετικό" πρόβλημα, αφού ο πληθωρισμός ξεπέρασε το πλαφόν του 2% που ορίζει η ΕΚΤ για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση ο γερμανικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά ρυθμό 2,1% . Σε μηνιαίο επίπεδο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9%.
 
Οι οικονομολόγοι που είχαν συμμετάσχει σε σχετική έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ανέμεναν ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στη Γερμανία 1,9% και μηνιαίο 0,7%.
 
"Οι τιμές των τροφίμων, τα ξενοδοχεία και τα πακέτα διακοπών είναι οι βασικές αιτίες για την πληθωριστική έξαρση τον Δεκέμβριο στη Γερμανία", είπε ο Κρίστιαν Σουλτς, οικονομολόγος της Berenberg.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές κατηγορίες εργαζομένων είδαν φέτος σημαντικές αυξήσεις ενώ ουσιαστικές αυξήσεις έχουν δρομολογηθεί και για τους συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση και η Μπούντεσμπανκ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ανέχονταν ως ένα βαθμό την αύξηση των τιμών, υπό τον όρο ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει υπό έλεγχο. 

Για την ευρωζώνη συνολικά, τον Δεκέμβριο προβλέπεται πλέον μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού 2,1%, ελαφρά μειωμένος από το 2,2% το Νοέμβριο.
 
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία παρέμεινε πάνω από το όριο της ΕΚΤ, κοντά αλλά κάτω από το 2% για μεγάλο μέρος του 2012, καθώς η οικονομία της απέδωσε πολύ καλύτερα από ό,τι εκείνες των εταίρων της, γεγονός που οδήγησε σε αυξήσεις μισθών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58
Exit mobile version