ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 06:58
MENU CLOSE

Ξανά στον μπαρμπέρη ο κατώτατος μισθός

24.03.2013 16:07

Με νέο «κούρεμα» απειλείται ο κατώτατος μισθός απότην 1η Απριλίου.

*Περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών στα 439 ευρώ (75% του μισθού των ενηλίκων) από 510 που εί­ναι σήμερα.
 
 *Θέσπιση χαμηλότερων βασικών μισθών έως 30% στις ειδικές οικονομικές ζώνες.
 
*Να εξαιρεθούν οι εργοδότες μικρών επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής των μισθών που έχουν συμφωνηθεί μέ­σω των κλαδικών συμβάσεων.
 
*
Ο κατώτατος μισθός μπορεί να μειώνεται κατά περιοδικά δια­στήματα, αν οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τους δείκτες της οικονομίας είναι δυσμενείς.
 
Στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρεται ρητά ότι οι αμοιβές και οι ωριμάνσεις θα παραμείνουν παγωμένες έως ότου η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10%. Σύμφωνα με τον Σάββα Ρομπόλη, επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, «η ανεργία θα υποχωρήσει κάτω από το 10% το 2027».
 
«Μέχρι τότε έχει αποκλειστεί», επισημαίνει ο κ. Ρομπόλης, «βάσει της μνημονιακής επιταγής, οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση των κατώτατων μισθών, που είναι σήμερα σε χαμηλότε­ρα επίπεδα από το ύψος μισθού που αντιστοιχεί στα σημερινά επίπεδα της ελληνικής οικονομίας. Κάποιες μελέτες, λαμβάνο­ντας υπόψη όλες τις μεταβλητές, υποδεικνύουν ως ιδανικό κα­τώτατο μισθό τα 640 ευρώ. Όλοι οι οικονομικοί δείκτες, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης, είναι δυσμενείς.
 
Επίσης η μεθοδολογία που ακολουθούν οι δα­νειστές σε σχέση με τον δείκτη της ανταγωνιστι­κότητας της οικονομίας αμφισβητείται. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, αν σήμερα η οικονο­μία είναι μηδέν, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να είναι πλην μηδέν… Όλα δείχνουν ότι δεν θα απο­φευχθεί περαιτέρω μείωση».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58
Exit mobile version