ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:38
MENU CLOSE

«Εξετάζουμε τις πληροφορίες» λέει το ΥΠΕΞ για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις

01.07.2013 11:35

Εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για το ζήτημα των παρακολουθήσεων ζήτησαν τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία. Το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών ανακοίνωσε πως εξετάζει με προσοχή τις πληροφορίες. «Δραστηριότητες αυτού του τύπου δεν είναι ασυνήθιστες στις διεθνείς σχέσεις», σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Ζαμπίνε Λόιτχοϊσερ-Σνάρενμπεργκερ, ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις «αμέσως και λεπτομερώς», σημειώνοντας πως αυτό «φέρνει στο νου ενέργειες μεταξύ εχθρών στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου».
 
ΗΠΑ: «…δεν είναι ασυνήθιστες στις διεθνείς σχέσεις»

Η Ουάσινγκτον, διά του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι επί της ουσίας δικαιολογεί τις δραστηριότητες στο πλαίσιο προστασίας της εθνικής ασφάλειας.

Όπως εξήγησε ο Κέρι, δραστηριότητες αυτού του τύπου δεν είναι ασυνήθιστες στις διεθνείς σχέσεις.

«Κάθε χώρα που εμπλέκεται σε διεθνή ζητήματα εθνικής ασφάλειας αναλαμβάνει πολλές δραστηριότητες για να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια. Όλων των ειδών οι πληροφορίες συνεισφέρουν ως προς αυτό» είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως πρόσθεσε χωρίς να αναφερθεί άμεσα σε παρακολουθήσεις ή να χρησιμοποιήσει τη λέξη, σύμφωνα με όσα γνωρίζει, αυτό «δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για πολλές χώρες».

Κατέληξε λέγοντας ότι δεν γνωρίζει αν ευσταθούν όσα αναφέρθηκαν στα δημοσιεύματα και επιφυλάχτηκε να απαντήσει πριν ενημερωθεί πλήρως.

Η αμερικανική Εθνική Διεύθυνση Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), στην οποία υπάγονται οι 17 υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, μεταξύ των οποίων και η NSA, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν με τον προσήκοντα τρόπο» στην Ε.Ε. και στα κράτη μέλη της μέσω των διπλωματικών οδών.
 

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:37
Exit mobile version