Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Την ώρα που ο χρόνος μετρά ανάποδα για την ένταξη του νέου stealth στρατηγικού βομβαρδιστικού B-21 Raider στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το σώμα ανέθεσε στη Northrop Grumman σύμβαση αξίας έως και 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συνέχιση της συντήρησης και την ενίσχυση των δυνατοτήτων του στόλου των stealth βομβαρδιστικών B-2 Spirit.
Η περίοδος εκτέλεσης του συμβολαίου έχει οριστεί να διαρκέσει έως το 2029, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου. Η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει θεωρητικά να αποσύρει το B-2 στις αρχές της δεκαετίας του 2030 – αντικαθιστώντας το με το B-21 Raider, επίσης προϊόν της Northrop Grumman – πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η ανάθεση θα μπορούσε να είναι μία από τις τελευταίες για το εμβληματικό βομβαρδιστικό stealth.
«Σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία, η Northrop Grumman διασφαλίζει ότι ο στόλος των B-2 Spirit παραμένει βιώσιμος και έτοιμος για αποστολή. Η ανάθεση του συμβολαίου ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ομάδας Ευέλικτης Απόκτησης Συντήρησης ΙΙΙ αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τη συντήρηση του B-2, καθώς συνεχίζουμε να εκσυγχρονίζουμε το αεροσκάφος για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τζέρι Μακ Μπρίαρτι, διευθυντής της Northrop Grumman και εκτελών χρέη διευθυντή του προγράμματος B-2.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ανάθεσης, οι συμβάσεις περιλαμβάνουν «βελτιώσεις του B-2, συντήρηση, στοιχεία εφοδιαστικής, συμπεριλαμβανομένων της μηχανικής υποστήριξης, της συντήρησης λογισμικού και του εξοπλισμού υποστήριξης». Η ανάθεση περιλαμβάνει επίσης τη συντήρηση αποθηκών και άλλες εργασίες εργολάβων. Με τιμή άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά σκάφος, το Spirit είναι το πιο ακριβό στρατιωτικό αεροπλάνο που κατασκευάστηκε ποτέ.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και λόγω του υπέρογκου κόστους του προγράμματος, η Πολεμική Αεροπορία κατέληξε να αποκτήσει μόνο 21 από τις ιπτάμενες πτέρυγες – 20 παραμένουν σε υπηρεσία σήμερα, μετά τη συντριβή ενός βομβαρδιστικού το 2008 στην αεροπορική βάση Andersen. Το αεροπλάνο διαλύθηκε, αλλά το πλήρωμα εκτινάχθηκε με ασφάλεια.
Σε σχέση με την ανάθεση των 7 δισ. δολαρίων, η σύμβαση θα μπορούσε να αποδώσει περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό ανά αεροπλάνο κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Οι αξιωματούχοι αναμένουν να αγοράσουν τουλάχιστον 100 B-21, τα οποία θα αντικαταστήσουν τόσο το B-2 όσο και το Boeing B-1 Lancer. Στη συνέχεια, η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στόλο δύο βομβαρδιστικών, καθώς το B-52 Stratofortress της Boeing αναμένεται να υπηρετήσει μέχρι τα μέσα του αιώνα με νέους κινητήρες και άλλες αναβαθμίσεις.
Διαβάστε επίσης
Eurovision 2024: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Μάλμε υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.