ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 20:15
MENU CLOSE

Χορός του... κώλου

11.10.2013 21:00

Ολόκληρο λεξικό της Οξφόρδης έβαλε στις λίστες του τη λέξη «twerk». Τι σημαίνει; Ένα νέο είδος προκλητικού χορού.  Μια ακόμα μόδα, που έγινε δημοφιλής μέσα από το Ίντερνετ  και – πού θα πάει; – θα περάσει…

Το είδαμε κι αυτό! Το Λεξικό της Οξφόρδης εδώ και κάποιες μέρες συμπεριέλαβε και επίσημα τον όρο «twerk», δηλαδή τον προκλητικό χορό που αυτήν την εποχή είναι ανάρπαστος ανάμεσα στις νεαρές κυρίως ηλικίες. Καταφέρανε λοιπόν να δώσουν αξία σε έναν σεξουλιάρικο και εντελώς ανούσιο χορό, που όχι μόνο μοιάζει εφήμερη μόδα των καιρών, αλλά σίγουρα θα έχει την ίδια μοίρα με παλαιότερες παγκόσμιες διαδικτυακές χορευτικές τάσεις, όπως το Gangnam Style και το Harlem Shake.
Τι είναι λοιπόν το «Twerking»; Σύμφωνα με την επίσημη ορολογία του «Oxford English Dictionary», twerk σημαίνει να «χορεύεις με έναν σεξουαλικά προκλητικό τρόπο υπό τους ήχους δημοφιλούς μουσικής, σε σκυφτή στάση, και με απότομα τινάγματα των γοφών προς τα πίσω». Από τα συμφραζόμενα, δεν θέλει και πολλή σκέψη ότι αυτός ο χορός είναι… θηλυκή υπόθεση, αν και δεν εκπλήσσει κανέναν που όλοι λίγο – πολύ έχουν δοκιμάσει τις… ικανότητές τους, περισσότερο για τον «χαβαλέ» της υπόθεσης.

Ηθική αυτουργός η Χάνα Μοντάνα
Αυτή που αποθέωσε τον χορό αυτόν, δεν είναι άλλη από τη γνωστή αοιδό Μάιλι Σάιρους. Η άλλοτε αθώα πρωταγωνίστρια της παιδικής σειράς της Ντίσνεϊ «Χάνα Μοντάνα» αποφάσισε να κάνει πιο πικάντικο το προφίλ της, επιδεικνύοντας τα οπίσθιά της στα MTV Video Music Awards (τέλη Αυγούστου). Η Σάιρους ανέβηκε στη σκηνή κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του καλλιτέχνη Ρόμπιν Θικ, κουνώντας προκλητικά τους γλουτούς της, σε μια περφόρμανς που σημάδεψε τα βραβεία που πέρασαν. Φυσικά, τα σχόλια για αυτήν της την κίνηση μόνο αρνητικά ήταν, τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς. Παρ’ όλα αυτά, η αδικαιολόγητη φρενίτιδα των μίντια και του κόσμου για το περιστατικό έδωσε το «πράσινο φως» στην Οξφόρδη, ώστε να εντάξει στο λεξικό της τη λέξη «twerk».
Το… κακό είχε ήδη γίνει. Το Twerking μετατράπηκε στο next best thing του Διαδικτύου. Όλη η υφήλιος άρχισε να το ψάχνει στις μηχανές αναζήτησης της Google, διασημότητες και μη επιδίδονται στον χορό με περισσό χιούμορ, ενώ δεν υπάρχει social media που να μην περιλαμβάνει αναρτήσεις και βίντεο αφιερωμένα στη νέα μόδα που εξαπλώθηκε σαν μικρόβιο στο νεανικό κοινό. Στο YouTube, ενδεικτικά, υπάρχουν πλήρως «ενημερωτικά» βίντεο που υποδεικνύουν τον σωστό τρόπο τού να κάνετε Twerking.
Τα ίδια συνέβησαν και παλαιότερα, όταν σχετικοί και άσχετοι λικνίζονταν στο τραγούδι του Gangnam Style του Κορεάτη ποπ σταρ PSY, τα ίδια είχαμε δει και όταν ο κόσμος μαζευόταν σε πλατείες, εταιρείες και σπίτια για να «ξεδώσει» με το μπιτάκι του Harlem Shake. Το Twerking δεν θα αργήσει να βαδίσει στον ίδιο δρόμο, αν δεν το έχει κάνει ήδη. Άλλωστε δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω από ένα Internet Meme (Διαδικτυακό Μιμίδιο), ένα φαινόμενο μιμητισμού που διακινείται από άτομο σε άτομο μέσω του Ίντερνετ.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 20:15
Exit mobile version