ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 01:19
MENU CLOSE

Επισήμως καρκινογόνος η ατμοσφαιρική ρύπανση

21.10.2013 21:00

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εντάχθηκε επισήμως στη λίστα του ΟΗΕ με τους καρκινογόνους παράγοντες και μάλιστα στην καρκινογόνο Ομάδα 1 (το πιο "σίγουρο").

Η απόφαση ελήφθη μετά την τελευταία έκθεση  της Διεθνούς Υπηρεσίας για τη Μελέτη του Καρκίνου (IARC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου επισημαίνεται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε το 2010 περίπου 223.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για αύξηση του κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Όπως επεσήμανε ο Κουρτ Στάιφ, επικεφαλής της ομάδας της IARC που κατατάσσει τα καρκινογόνα σε κατηγορίες: «γνωρίζουμε πλέον ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι μόνο σημαντικός κίνδυνος για την υγεία γενικά, αλλά και μείζον περιβαλλοντικό αίτιο θανάτων από καρκίνο».

Ο διεθνής οργανισμός συνδέει για πρώτη φορά τον μολυσμένο αέρα που αναπνέουμε με την κακοήθεια και σημειώνει ότι οι ενδείξεις είναι πλέον σαφείς, πως η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα.

Όπως επισήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στον οποίο υπάγεται η υπηρεσία, η ένταξη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λίστα αποτελεί ουσιαστικά έκκληση προς τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα, αφού από τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους από καρκίνο που προκαλεί κάθε χρόνο η ρύπανση του αέρα, περίπου οι μισοί εκτιμάται ότι αφορούν την Κίνα και άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06
Exit mobile version