search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 04:48
MENU CLOSE

Η Ρωσία δηλώνει «πρόθυμη» να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Λαβρόφ

03.05.2024 21:08
lavrov

Το Κυπριακό τέθηκε στη κουβέντα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Στόχος της συζήτησης ήταν η «δημιουργία συνθηκών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού», όπως τόνισε ο ίδιος ο Λαβρόφ, κατά τη συνάντηση των δύο στη Μόσχα.

«Από ρωσικής πλευράς, εκφράστηκε η υποστήριξη στο έργο της κας Ολγκίν για τη συνδρομή στις διακοινοτικές επαφές. Τονίστηκε η θέση αρχών της χώρας μας υπέρ μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης του ζητήματος εντός του πλαισίου του διεθνούς νομικού πλαισίου, όπως αυτό έχει οριστεί στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς έξωθεν πίεση, με κομβικό ρόλο των ίδιων των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και τις ανησυχίες τους», τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η Ρωσία αν και «τηρεί στάση αρχών», όπως δηλώνει το Κρεμλίνο, παραμένει «προσηλωμένη στην διεθνή νομιμότητα», με την στάση της ωστόσο να έχει προκαλέσει έναν εκνευρισμό στη Λευκωσία καθώς από τη μία δηλώνει στήριξη στον Κυπριακό λαό και από την άλλη σκέφτεται να ανοίξει προξενείο στο ψευδοκράτος, κάτι που είχε παραδεχτεί προ μηνών η εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, κα. Ζαχάροβα, η οποία μάλιστα έκανε λόγο για «βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Επιθετικότητα Ρώσων διπλωματών κατά της Λευκωσίας

Οι σχέσεις Λευκωσίας Μόσχας, όπως τονίζει η ΕΡΤ, σίγουρα δεν περνούν την καλύτερή τους περίοδο και αυτό είναι κάτι που δεν κρύβεται με Ρώσους αξιωματούχους να εκφράζονται κατά καιρούς επιθετικά. Στις αρχές Απριλίου η ρωσική Γενική Εισαγγελία απέστειλε αιτήματα στην Κύπρο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και Γαλλία και Κύπρο, σε σχέση με την οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της Ρωσίας ή εναντίον ρωσικών συμφερόντων στο εξωτερικό ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί τις αντιδράσεις των τεσσάρων χωρών.

Η Λευκωσία αν και προσπαθεί να ισορροπήσει με παρασκηνιακά διαβήματα και να χειριστεί τις ρωσικές κινήσεις με τη μέγιστη προσοχή, λόγω και της ιδιότητάς της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «δεν κρύβει τη δυσφορία της για τα όσα συμβαίνουν αλλά και την ανησυχία της για τη στάση την οποία η Ρωσία μπορεί να ακολουθήσει στο Κυπριακό, δεδομένης και της στενότατης πια σχέσης της με την Άγκυρα».

Διαβάστε επίσης:

WSJ: Ο Νετανιάχου δίνει μία εβδομάδα στη Χαμάς να δεχτεί το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός – Μετά θα εισβάλει στη Ράφα

Βερολίνο: Έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών, τοξικοι καπνοί στον αέρα – Ανήκει σε εταιρεία που φτιάχνει όπλα για την Ουκρανία (videos)

Ερντογάν: «Μπλόκο» στις εμπορικές σχέσεις με Ισραήλ για να αναγκαστεί να δεχθεί εκεχειρία στη Γάζα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 02:05