ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:11
MENU CLOSE

Πιέζει η τρόικα για να κλείσουν ΕΛΒΟ και ΕΑΣ – Προθεσμία ζητάει η κυβέρνηση

23.10.2013 06:06

Συνεχίζουν οι πιέσεις που ασκούνται από την τρόικα για να μπει λουκέτο σε ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, με την κυβέρνηση να ζητά προθεσμία 24 μηνών ώστε να καταστήσει βιώσιμο το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη διάσπαση των ΕΑΣ σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι και όπως αναφέρει η ελληνική πλευρά στην τελική πρότασή της, το κόστος για τη διατήρηση εν λειτουργία του στρατιωτικού κομματιού ανέρχεται στα 45 με 50 εκατ. ευρώ, από 144 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη πρόταση.
 
Εξ αυτών, τα 35 εκατ. ευρώ αποτελούν εφάπαξ ταμειακή ενίσχυση της νέας εταιρείας, που θα αποτελείται από το στρατιωτικό κομμάτι της παλαιάς. Μάλιστα, μεγάλο μέρος των κεφαλαίων αυτών θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν υποχρεώσεις της εταιρείας προς το κράτος.
 
Τα 10 δισ. ευρώ έχουν να κάνουν με την εφαρμογή δύο προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Στόχος είναι να παραμείνουν στη νέα εταιρεία 341 εργαζόμενοι από τους 818 που απασχολούνται σήμερα. Σε πρώτη φάση, η εθελουσία έξοδος θα αφορά σε 318 εργαζομένους με κόστος 6,6 εκατ. ευρώ και σε δεύτερη φάση, άλλους 159 υπαλλήλους με κόστος 3,3 εκατ. ευρώ.
 
Περίπου 5,8 εκατ. ευρώ έχουν να κάνουν με αποθεματικό για τυχόν ανάγκες που μπορεί να προκύψουν.
 
Παρόμοια πρόταση για διάσπαση σε στρατιωτικό και πολιτικό κομμάτι και διατήρηση του πρώτου έχει κατατεθεί και για την ΕΛΒΟ, αλλά η τρόικα φαίνεται να επιμένει στο «λουκέτο» της εταιρείας. Αντιθέτως, προοπτική λύσης που θα διασφαλίζει διάδοχο σχήμα για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ φαίνεται να υπάρχει.
 
 
Πηγή: kathimerini.gr

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06
Exit mobile version