ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 07:35
MENU CLOSE

Όταν λύγισε ο Βλαδίμηρος...

24.01.2014 22:00

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ευαίσθητος άνθρωπος. Μπορεί να το έπαιζε δύσκολος τα δέκα πρώτα χρόνια, μην το περάσουν και για λαπά, και να μην ήθελε να ακούσει κουβέντα περί απελευθέρωσης του πρώην ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. 

Καθάρισαν οι Γερμανοί
Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη εκδοχή, η ελευθερία του Χοντορκόφσκι – ή, όπως τον αποκαλούσαν τα τελευταία χρόνια τα ξένα ΜΜΕ, του «προσωπικού κρατούμενου του Πούτιν» – ήρθε ύστερα από επίμονες και επίπονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις των Γερμανών.
Η εμπλοκή του Βερολίνου είναι παραπάνω από βέβαιη, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίχθηκε η επιχείρηση απελευθέρωσης του πρώην ολιγάρχη: Έπειτα από μια σειρά δημόσιων εκκλήσεων της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προς το Κρεμλίνο να δώσει χάρη στον Χοντορκόφσκι, στις 20 Δεκεμβρίου του 2013 ο πρώην ολιγάρχης πατούσε το πόδι του στη γερμανική πρωτεύουσα.
Από το κελί του στη Σιβηρία ήρθε να τον παραλάβει ένα ελικόπτερο και να τον οδηγήσει στο κοντινότερο αεροδρόμιο όπου τον περίμενε ένα ιδιωτικό γερμανικό αεροπλάνο για να τον μεταφέρει στο Βερολίνο αφού πρώτα το πλήρωμά του παρέδωσε τα καινούργια ταξιδιωτικά του έγγραφα
Όμως, σύμφωνα με την εξομολόγηση που έκανε ο Αντρέι Ιλλαριόνοφ, (σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν την περίοδο της εκκαθάρισης του πετρελαϊκού κολοσσού Yukos) στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο ρόλος του Βερολίνου στην τελική «εύσπλαχνη» απόφαση του Κρεμλίνου δεν ήταν καθοριστικός, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι Γερμανοί. Η βασικότερη αιτία πίσω από τη στροφή 180 μοιρών του Κρεμλίνου στην υπόθεση Χοντορκόφσκι κρύβεται, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στην τροπή που έχουν πάρει οι δικαστικές μάχες κατά του ρώσικου Δημοσίου στην Ολλανδία, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και αλλού. Τα ποσά που διεκδικούν οι πρώην μέτοχοι της Yukos από τη Μόσχα φέρνουν ίλιγγο.
Όταν συνελήφθη ο Χοντορκόφσκι, το 2003, η Yukos παρήγε περισσότερο πετρέλαιο από το Κατάρ και η αξία της εταιρείας στο χρηματιστήριο άγγιζε τα 40 δισ. δολάρια! Σύμφωνα με τους ενάγοντες, η εκκαθάριση της επιχείρησης (της οποίας η περιουσία πέρασε στη δημόσια Rosneft) αποτελεί απαλλοτρίωση ενώ το όλο επιχείρημά τους στηρίζεται στη Σύμβαση της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ενέργεια, την οποία έχει υπογράψει η Ρωσία. Ήδη, δύο ολλανδικά funds που προσέφυγαν σε δικαστήριο των ΗΠΑ κατάφεραν πριν από δύο εβδομάδες να πείσουν τον δικαστή να ζητήσει από τη Rofsnet αποζημίωση ύψους 186 εκατομμυρίων δολαρίων για τους πελάτες τους. Ωστόσο, από όλες τις δικαστικές διαμάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη… αυτή που καίει περισσότερο το Κρεμλίνο είναι αυτή που διεξάγεται στο Μόνιμο Δικαστήριο Διαιτησίας στη Χάγη, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του στα μέσα του 2014. Εκεί, ενάγοντες είναι… η GML, εταιρεία holding του Χοντορκόφσκι με έδρα το Γιβραλτάρ, και το ποσό που έχει πέσει στο τραπέζι ανέρχεται σε… 113 δισ. δολάρια. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι πρώτες δηλώσεις του Χοντορκόφσκι με το που βγήκε από τη φυλακή ήταν να ξεκαθαρίσει ότι «δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το ζήτημα των αποζημιώσεων»…

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 07:31
Exit mobile version