ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:08
MENU CLOSE

Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ - Συγκυβέρνηση θέλουν οι πολίτες

12.02.2014 07:12

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σχεδόν τρεις μήνες πριν από την προσφυγή στις κάλπες για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 1,5% μονάδα για τον μήνα Φεβρουάριο καταγράφοντας πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καταγράφουν αύξηση κατά μισή μονάδα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή έπεσαν κατά 1,5%, σταθερή παρέμεινε η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ κατέγραψε αύξηση κατά 1%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου έχουν ως εξής:

Φεβρουάριος 2014

  • ΝΔ 28,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ 30%
  • ΠΑΣΟΚ 7%
  • ΑΝΕΛ 6%
  • ΧΑ 8,5%
  • ΔΗΜΑΡ 3,5%
  • ΚΚΕ 7,5%
  • ΛΟΙΠΑ 9%

Ιανουάριος 2014

  • ΝΔ 28%
  • ΣΥΡΙΖΑ 31,5%
  • ΠΑΣΟΚ 6,5%
  • ΑΝΕΛ 4,5%
  • ΧΑ 10%
  • ΔΗΜΑΡ 3,5%
  • ΚΚΕ 6,5%
  • ΛΟΙΠΑ 9,5%

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» οι ψηφοφόροι συνεχίζουν να δείχνουν την προτίμησή τους στις πολυκομματικές κυβερνήσεις μέσω συνεργασιών (44%), σχεδόν ο ένας στους πέντε ερωτηθέντες (23%) τάσσεται υπέρ των «αυτοδύναμων-μονοκομματικών κυβερνήσεων», το 12% προτιμά μια «οικουμενική κυβέρνηση», ενώ το 4% στηρίζει τις ελπίδες του σε «νέο κόμμα» ή «νέο πολιτικό».


 
Όχι σε τεχνοκράτες
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ελάχιστο ποσοστό (2%) που προκρίνει μια «κυβέρνηση τεχνοκρατών, προσωπικοτήτων, επιχειρηματιών» ή «ηθική» κυβέρνηση, παραλλαγή της οποίας δοκιμάστηκε στο άμεσο παρελθόν (2011) σε Ελλάδα (Παπαδήμος) και Ιταλία (Μόντι). Δεν λείπει και το 1%, το οποίο ζητά μια «λαϊκή/επαναστατική κυβέρνηση». «Κανένα» από τα παραπάνω δηλώνει το 6%, ενώ ακόμα ένα 7% λέει: «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ».
 
●  Όσοι επιθυμούν τις κυβερνήσεις συνεργασίας (44%) εκφράζουν την προτίμησή τους σχετικά με τη σύνθεση ως εξής:
 
* Κυβέρνηση κομμάτων Αριστεράς: 9%
 
* Κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ: 8%
 
* Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ.: 8%
 
* Κυβέρνηση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ: 7%
 
* Ευρύτερη συνεργασία Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και λοιπών κομμάτων: 3%
 
* Συνεργασία δεξιών κομμάτων: 3%
 
* Αλλες συνεργασίες: 6%
 
● Αντίθετα, οι οπαδοί της αυτοδυναμίας προτιμούν:
 
* Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: 10%
 
* Αυτοδύναμη Ν.Δ.: 7%
 
* Αυτοδύναμη Χ.Α.: 2%
 
* Αυτοδύναμη ΚΚΕ: 1%
 
* Αυτοδύναμη ΠΑΣΟΚ: 1%
 
* Αυτοδύναμη ΑΝ.ΕΛΛ.: 1%
 
* Λοιπές αυτοδύναμες: 1%
 
● Οι πολίτες στη συντριπτική πλειονότητά τους εκτιμούν σταθερά ότι «τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση» στην Ελλάδα (72%) και μάλιστα με αυξητική τάση, αφού τον προηγούμενο μήνα το ποσοστό αυτό ήταν στο 70%. Αντίθετα, μόλις ένας στους πέντε (21%) πιστεύει ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι σωστή, ποσοστό κοντά σ’ εκείνο του Ιανουαρίου (22%). Ενα 5% λέει «ούτε σωστή ούτε λάθος», ενώ ένα 2% δεν εκφράζει γνώμη.
 
● Οι παραπάνω εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας τον τελευταίο χρόνο, συνεπεία των έως τώρα πολιτικών επιλογών, αντανακλώνται και στη συναισθηματική κατάσταση των πολιτών, η οποία, όπως είναι φυσικό, έχει αρνητικό φορτίο με ποικίλες αποχρώσεις. «Οργή/αγανάκτηση» δηλώνει ότι νιώθει το 26% των ερωτηθέντων, ποσοστό χαμηλότερο, πάντως, εκείνου του Ιανουαρίου (31%). Την ίδια ώρα, όμως, αυξητικές τάσεις δείχνουν βαθύτερα συναισθήματα, όπως αυτά της «ανησυχίας/άγχους», τα οποία από το 13% ανέβηκαν στο 17%, τάση που εκδηλώνεται και με την «απογοήτευση» που σκαρφάλωσε στο 16% από το 14%. Το απόθεμα των αρνητικών συναισθημάτων συμπληρώνεται από «Ντροπή» 8%, «Λύπη/Στεναχώρια» 8%, «Αδιαφορία» 2%, «Αλλο» 4%, «Τίποτα απ’ αυτά» 2%. Τέλος, ένα διόλου ευκαταφρόνητο 17% δηλώνει ότι αισθάνεται «Ολα αυτά» μαζί.


 
● Στο πεδίο της οικονομικής διαχείρισης των νοικοκυριών, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι τρεις στους τέσσερις (74%) δηλώνουν ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες χρειάστηκε να ξοδέψουν κάποια χρήματα που είχαν στην άκρη, αποδεικνύοντας ότι η φιλολογία περί του όποιου εναπομείναντος «λίπους» στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας δεν έχει πλέον αντίκρισμα. Και πολύ περισσότερο αφού ακόμα ένα 18% λέει ότι «δεν είχαν καν στην άκρη» αποταμιεύσεις για να ξοδέψουν. Τέλος, ένα 8% δηλώνει ότι δεν χρειάστηκε να καταναλώσει από τα οικονομικά του αποθέματα.
 
● Η υφεσιακή εικόνα της αγοράς βρίσκει την έκφρασή της στις προσδοκίες των ψηφοφόρων για την εξέλιξη στις τιμές των (πολύπαθων) ακινήτων.
 
Επτά στους δέκα (70%) εκτιμούν ότι στους επόμενους δώδεκα μήνες οι τιμές τους θα μειωθούν, το 22% λέει ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και μόνο το 3% «βλέπει» αυξήσεις. Το 5% δεν εκφράζει γνώμη.
 
(Με πληροφορίες από το www.efsyn.gr)

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:05
Exit mobile version