Στο πιο αγαπητό σαρακοστιανό γλυκό ενσωματώνουμε καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, για πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα.
Φτιάχνουμε το χαλβά. Βάζουμε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι ότου το σιμιγδάλι ψηθεί.
Μόλις ψηθεί, κουταλιά-κουταλιά, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι (προσέχουμε γιατί πιτσιλάει) και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να τελειώσει το νερό του. Τον βγάζουμε από τη φωτιά, τον αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και τον βάζουμε σε φόρμα.
Φτιάχνουμε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα ξερά σύκα και τους χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να καραμελώσουν. Σερβίρουμε το χαλβά και γαρνίρουμε με τους ξηρούς καρπούς από πάνω.