ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 04:24
MENU CLOSE

Πασχαλινά κουλουράκια

14.04.2014 13:56

Γλύκισμα απαραίτητο για την Λαμπρή, το οποίο μπορείτε να φτιάξετε εύκολα, μιας και δε χρειάζεται μίξερ.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 20-245 ΤΜΧ.
ΨΗΣΙΜΟ: 15 ΛΕΠΤΑ
 
Υλικά

900 γρ. αλεύρι
225 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
225 γρ. ζάχαρη
2 κ. γ. μπέικινπάουντερ
1 κ. γ. κανέλα
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
για το άλειμμα:
1  αβγό
3 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ
 
Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο. Κάνετε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτετετα κυβάκιαβούτυρου, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν, την κανέλα, το ξύσμα και τέλος ρίχνετε σταδιακά ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό. Ζυμώνετε με τα χέρια κι αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμη νερό, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο ζυμάρι που να ξεκολλά από τα τοιχώματα.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και  αφού τη δουέψετε για λίγο με τα χέρια, ανοίξτε τη σε φύλλο μετρίου πάχους με τη βοήθεια πλάστη. Έπειτα μπορείτε να κόψετε τη ζύμη με κουπ-πατ σε σχέδιο που επιθυμείτε ή να χρησιμοποιήσετε το χείλος από ένα ποτήρι για να κόψετε στρογγυλά κουλούρια. Πατροπαράδοτα πάντως, γίνονται σε πλεξούδες.

Αφού κόψετε τα κουλούρια, σε ένα μπολάκι ανακατέψτε το αβγό με 2 κουταλιές της σούπας  νερό και αλείψτε τα με πινέλο.

Έπειτα, πασπαλίστε τα με αμύγδαλο φιλέ και ψήστε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15', μέχρι να ροδίσουν.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58
Exit mobile version