ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 09:25
MENU CLOSE

Η αύξηση κατανάλωσης καφέ μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη

25.04.2014 17:09

Οι άνθρωποι που αυξάνουν την κατανάλωση καφέ, εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σίλπα Μπουπαθιράτζου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Diabetologia" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Μελέτη του Διαβήτη, ανέλυσαν δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες (από τους οποίους περίπου 7.300 διαβητικοί), τα οποία συσχέτιζαν την εμφάνιση διαβήτη με την κατανάλωση καφέ (κανονικού και χωρίς καφεΐνη), καθώς και τσαγιού (με καφεΐνη).

Η ανάλυση έδειξε πως όσοι αύξησαν την καθημερινή κατανάλωση καφέ κατά τουλάχιστον ενάμισι φλιτζάνι για μια περίοδο τεσσάρων ετών, είχαν κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν άλλαξαν τις συνήθειές τους για την κατανάλωση καφέ. Από την άλλη, όσοι μείωσαν την μέση καθημερινή κατανάλωση καφέ κατά δύο φλιτζάνια, είχαν κατά 17% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη.

Εκείνοι που κατανάλωναν συστηματικά τον περισσότερο καφέ (τρία η περισσότερα φλιτζάνια κάθε ημέρα), είχαν τον μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη, 37% λιγότερο σε σχέση με όσους έπιναν το πολύ ένα φλιτζάνι καφέ καθημερινά. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι η μεταβολή (αύξηση ή μείωση) στην κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη ή τσαγιού με καφεΐνη δεν επιφέρει κάποια αλλαγή στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως «είναι σημαντικό ότι οι αλλαγές στην κατανάλωση καφέ μπορούν να έχουν επίπτωση στον κίνδυνο για διαβήτη και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι «για τους περισσότερους ανθρώπους, ο καφές μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία τους, όμως δεν είναι παρά ένας μόνο ανάμεσα σε πολλούς άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο για διαβήτη. Είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους ανθρώπους να προσέχουν το βάρος τους και να ασκούνται σωματικά».

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 09:24
Exit mobile version