search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:23
MENU CLOSE

Φεύγει και αφήνει πίσω στάχτη και μπούρμπερη

05.06.2014 21:00
oldphotos1111402034365.jpg

Καμένη γη και… στάχτες θα αφήσει πίσω του ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που τον θέλουν να αφήνει την υπουργική καρέκλα στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Καμένη γη και… στάχτες θα αφήσει πίσω του ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που τον θέλουν να αφήνει την υπουργική καρέκλα στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Όπως πολλοί επισημαίνουν, η ανοιχτή – και… έμπρακτη (προσκλήσεις σε ομιλίες κ.λπ.) – στήριξη του νυν υπουργού Παιδείας στην υποψηφιότητα Μώραλη – και κατ’ επέκταση στον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη – φαίνεται πως του έχει στοιχίσει πάρα πολύ, με τη δυσφορία προς το πρόσωπό του από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να είναι στα ύψη.

Ο υπουργός των… μεταρρυθμίσεων περιμένει λοιπόν με την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το χτύπημα του πέναλτι το πρωθυπουργικό τηλεφώνημα που θα τον αναδομήσει ή θα τον στείλει απλώς έξω από την κυβέρνηση. Και περιμένοντας αποτιμά το… έργο του.

Σχέδιο Αθηνά

Ποιο είναι αυτό; Κατά καιρούς ακούγονται διάφορα για τις εκάστοτε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Ότι δηλαδή γίνονται πάντα διαβουλεύσεις με την εκπαιδευτική κοινότητα και τα κόμματα, η οποία διαρκεί το πολύ τέσσερις μήνες. Το σύνηθες φαινόμενο στις ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας είναι ο ένας να «αναιρεί» ή να αναδιαμορφώνει τις μεταρρυθμίσεις του προκατόχου του. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά για να δούμε τι… αφήνει πίσω του ο Αρβανιτόπουλος.

Το νούμερο… ένα στη μεταρρυθμιστική του πολιτική ήταν και είναι – όπως λένε στελέχη του υπουργείου Παιδείας – το «σχέδιο Αθηνά», το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό, «ακόμη τρέχει». Το «σχέδιο Αθηνά», που ξεσήκωσε «κύμα» διαμαρτυριών στην εκπαιδευτική και φοιτητική κοινότητα, έκανε την εμφάνισή του το 2012 και αφορούσε – και εξακολουθεί να αφορά – τη «θεραπεία των παθογενειών και εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη», δηλαδή το… λουκέτο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στη λογική του… εξορθολογισμού αρκετά ΤΕΙ, στα οποία δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα, συγχωνεύτηκαν με σκοπό την «προώθηση της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης». Αξίζει να σημειωθεί πως σε συνέντευξη Τύπου τον Απρίλιο στο Μαρούσι ο Αρβανιτόπουλος δήλωνε παρέα με τον… παιδικό του φίλο και πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Ευάγγελο Κουφουδάκη πως υπάρχουν ακόμη… παθογένειες. Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει πιθανότητα για ένα «σχέδιο Αθηνά 2», απάντησε πως «δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το σχέδιο Αθηνά 1, θα πάμε σε Αθηνά 2;».

Βέβαια, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και αυτό γιατί ήδη τα πανεπιστήμια έχουν στείλει στην ηγεσία του υπουργείου τις εσωτερικές αξιολογήσεις τους, δηλαδή τους Οργανισμούς, σύμφωνα με τους οποίους αναμένεται να υπάρξουν νέες… ανακατατάξεις και… τσεκούρια, αυτή τη φορά με επικέντρωση στα ΑΕΙ. Ακόμη μία… συμβολή του στην εκπαιδευτική κοινότητα ήταν η αύξηση των αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων Διοίκησης μέσω των αλλαγών που έφερε στη Βουλή για ορισμένες διατάξεις του… διαμαντιού – νόμου Διαμαντοπούλου. Πλέον η διαχείριση των ιδρυμάτων περνάει καθοριστικά από τα Συμβούλια Διοίκησης, τα οποία επί της ουσίας προωθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα μέσα στα πανεπιστήμια, «κόβουν» υποψηφιότητες για τις θέσεις των πρυτάνεων και ούτω καθεξής. Κάτι το οποίο ήταν στα σχέδια του υπουργού…

Αξιολόγηση

Ακόμη μία… μεταρρύθμιση για το 2013 ήταν η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η αυτοαξιολόγηση των σχολείων, τα οποία φυσικά οδηγούν σε απολύσεις εκπαιδευτικών και συγχωνεύσεις – καταργήσεις Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Ο υπουργός, με τις νουθεσίες και… μαεστρίες του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Άγγελου Λάσκαρη, προχώρησε στην κατάργηση του 40% των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, θέτοντας σε διαθεσιμότητα 1.708 εκπαιδευτικούς. Από την αρχή της… μεταρρύθμισης έχουν περάσει τουλάχιστον οκτώ μήνες και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται ακόμη στον… αέρα, ενώ για 85 από αυτούς έχει σταματήσει η μισθοδοσία. Τα κενά και οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, που η ίδια η ηγεσία του υπουργείου δημιούργησε, δεν καλύφθηκαν εγκαίρως με αποτέλεσμα όσοι εκπαιδευτικοί απέμειναν να… τρέχουν και να μην φτάνουν για να καλύψουν την ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Όπως πρόσφατα κατήγγειλαν συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, ορισμένα κενά καλύφθηκαν ακόμη και από… εκπαιδευτές ΙΕΚ. Εκτός αυτού, προώθησαν για πρώτη φορά την Τράπεζα Θεμάτων ακόμη και για τις εξετάσεις της πρώτης Λυκείου (με τον τελικό βαθμό να προσμετράται στην τελική βαθμολογία για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ), γεγονός που δημιούργησε προβλήματα και σύγχυση στην εκπαιδευτική κοινότητα.  

Απολύσεις υπαλλήλων

Η τρόικα ζητούσε ήδη από το καλοκαίρι του 2013 επίμονα «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή απολύσεις, από όλα τα υπουργεία και το Παιδείας δεν θα γλίτωνε. Έτσι ο Λάσκαρης μαγείρεψε έναν αλγόριθμο για να «βρεθούν» 1.750 πλεονάζοντες διοικητικοί υπάλληλοι σε οκτώ ΑΕΙ της χώρας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), γεγονός που δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες απεργίες υπαλλήλων στην Ελλάδα. Όλα τα ιδρύματα δήλωσαν και δηλώνουν αδυναμία λειτουργίας, με τον υπουργό Παιδείας να πετάει ξεκάθαρα το… μπαλάκι στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για… κινητικότητα, την οποία, φυσικά, περιμένουμε ακόμη. Άλλωστε, ο υπουργός έχει… δεσμευθεί περί αποκατάστασης. Μέχρι και με κλείσιμο απειλήθηκαν αρκετά ιδρύματα.

Διευκολύνσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση
 
Σε απίστευτες καταγγελίες προχώρησε κατά καιρούς φέτος η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, σχετικά με διατάξεις που περνούσε ο υπουργός για τη… διευκόλυνση των ιδιωτικών σχολείων και των ιδιοκτητών τους. Λόγου χάρη από τις 31 Αυγούστου παύουν να ισχύουν οι άδειες λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων και απαιτείται η ανανέωση. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι εάν χρωστάς – που συμβαίνει, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία – εκατομμύρια στην εφορία και μισθούς αρκετών μηνών σε εργαζομένους, έχεις το δικαίωμα να μην… πληρώσεις.
 
Αυτά και άλλα πολλά συνέβησαν στη σχεδόν διετή παρουσία του Αρβανιτόπουλου ως υπουργού Παιδείας, που ναι μεν έκανε τις απαραίτητες… μεταρρυθμίσεις που ήθελε τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση, αλλά έχασε την… μπάλα με την ανοιχτή στήριξη σε Μαρινάκη – Μώραλη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:23