ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 21:32
MENU CLOSE

«Παρούσα» η Γιάννα εφ’ όλης της... ύλης

10.07.2014 21:00

Το… δράμα για κάποιους δεν είναι ότι η Γιάννα απλώς επέστρεψε, αλλά ότι δεν δείχνει διατεθειμένη να βάλει γλώσσα μέσα για όσους έχουν βρεθεί απέναντί της, είτε για σχέδια περί Προεδρίας Δημοκρατίας είτε γιατί έχει αποφασίσει να μιλάει για όλους και για όλα!

Είναι εδώ, ντάλα καλοκαίρι, και το δείχνει με κάθε τρόπο. Η Γιάννα Αγγελοπούλου -ότι γνώμη και να έχει κανείς για αυτήν-θα συμφωνήσει πως είναι πληθωρικός και αποτελεσματικός άνθρωπος και «δεν αφήνει να πέσει τίποτα κάτω». 

Υπό αυτήν την έννοια οι επαφές που η«κυρία Αθήνα 2004» επιλέγει να πραγματοποιεί με ανθρώπους των media, είτε με παράγοντες της δημόσιας ζωής,δεν είναι σε καμία περίπτωση χάσιμο χρόνου. Ούτε για αυτήν ούτε για όσους θεωρεί χρήσιμο να μιλήσει μαζί τους, έτσι χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα.

Κατά κανόνα, αυτές οι επαφές γίνονται με τους όρους που επιβάλλει το στιλ της.Συνήθως σε κάποιο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, βραδάκι και με εξαιρετικά εδέσματα. Όμως το ενδιαφέρον σ’ αυτές τις συναθροίσεις «της Γιάννας» δεν έχει να κάνει με τη γευσιγνωσία. Στις στιγμές μεταξύ… ακριβών τυριών και φτηνών αχλαδιών, λέγονται πολλά περισσότερα από τις ξαφνικές(;) τηλεοπτικές της εμφανίσεις.

Σε κάτι τέτοιες στιγμές προ ημερών, όπως διαβάσαμε και στο «Πρώτο θέμα» η Γιάννα Αγγελοπούλου θέλησε να μιλήσει για όλους και για όλα.

Για την Ευρώπη: «Η ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι σαν ένας κακός γάμος. Δεν είναι λύση ο χωρισμός, αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε έναν σύμβουλο γάμου»

Για τον  ΣΥΡΙΖΑ: «Αν ψηφίζει ο κόσμος τον ΣΥΡΙΖΑ και τον θέλει, κάτι σημαίνει. Ας έρθει κι αυτός στα πράγματα, δεν είναι κακό»

Για τον Τσίπρα. «Δεν γνωρίζω προσωπικά τον Αλέξη. Μου λένε ότι ακούει και, παρά τις κατά καιρούς εντάσεις του με το ευρωπαϊκό πολιτικό λόμπι, είναι σταθερός στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας»

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Ακολούθησε καταστροφική πολιτική τη δεκαετία του ’80 και την πληρώσαμε αργότερα. Έκανε όμως και πολλά για τον κόσμο της περιφέρειας. Το έχω ζήσει και εγώ, στο χωριό μου, σε γνωστούς, σε φίλους, έδωσε υπόσταση στον Έλληνα αγρότη. Να τα λέμε και αυτά…»

Για τον Κώστα Καραμανλή: «Κύρια ευθύνη για τη χρεοκοπία, μετά τον Ανδρέα, έχει ο Κώστας Καραμανλής. Απορώ καμιά φορά μαζί του. Τόσες γνώσεις, σπουδές, καλή διάθεση και επικοινωνιακές δυνατότητες, πήγαν στράφι…»

Για τον Γιώργο Παπανδρέου: «Πάντα ευγενής ο Γιώργος. Αλλά πως λέμε βρε παιδί μου στην καθομιλουμένη, «στον δικό του κόσμο». Είχε και έχει καλές σχέσεις στο εξωτερικό. πήγαν όλα χαμένα, όταν χρειάστηκε να τα χρησιμοποιήσει». «Ξέρετε, συνεχίζει, δεν αρκεί να γνωρίζεις τους ισχυρούς της γης. Πρέπει να μπορείς και να τους πείθεις να βοηθήσουν τη χώρα σου στα δύσκολα. Και πολιτικά και οικονομικά…»

Μίλησε ακόμη και για την προσωπική της ζωή: «Έχω ξεκαθαρίσει στον Θόδωρο (τον σύζυγό της) ότι μοναδικός λόγος διαζυγίου είναι τυχόν προσπάθειά του να χειραγωγήσει την άποψη των αγοριών μας. Αυτό δεν θα του το συγχωρήσω». Υπογράμμισε την περηφάνια της για τον γιο της: «Είμαι περήφανη για την πολιτική σκέψη του Παναγιώτη, θέλουμε να έχει τη δική του γνώμη, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς στις οικογενειακές συζητήσεις, πώς να σας το πω, μας βρίσκει εμάς λίγο… συντηρητικούς».

Είναι παρούσα

Όπως είπαμε και όπως ξέρουν πολύ καλά όσοι τη γνωρίζουν, η Γιάννα Αγγελοπούλου δεν χάνει την ώρα της με άσκοπες συζητήσεις. Όταν μιλά λοιπόν ειδικά σε παρέα δημοσιογράφων, κάτι θέλει να πει. Στην προκειμένη, το πρώτο που ξεκαθάρισε η Γιάννα Αγγελοπούλου είναι πως δεν τρέφει ψευδαισθήσεις, άρα δεν κάνει κανενός είδους επένδυση στην προοπτική να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην παρατήρηση, ποτέ μη λες ποτέ στην πολιτική, απαντά, «γνωρίζω τους πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά και τις διαθέσεις των προσώπων. Εγώ θέλω να φανώ χρήσιμη για τη χώρα μου. Η θέση από την οποία μπορεί να συμβάλω έχει φυσικά τη σημασία της, αλλά δεν είναι το πρωτεύον».

Παρ’ όλα αυτά οι παρεμβάσεις της (θυμηθείτε τις δηλώσεις το βράδυ των εκλογών) δείχνουν την απόφασή της να δηλώνει παρούσα στην Ελλάδα, να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις και να διατυπώνει τις απόψεις της με το βάρος που έχει το όνομα και η διαδρομή της τα τελευταία χρόνια.

«Δεν θα δώσω λογαριασμό πότε και γιατί θα μιλάω. Και μάλιστα σε κάποιους που έχουν ισχυροποιηθεί οικονομικά με τις πλάτες του ελληνικού κράτους και πολλές φορές εις βάρος του…».

«Κάτι νέο»

Έχοντας υπογραμμίσει ότι οι οικονομικές δραστηριότητες της οικογένειας δεν έχουν να κάνουν με την Ελλάδα, η Γιάννα μπορεί -όπως λέει η ίδια- να βλέπει με καθαρό μάτι πώς διαρθρώνεται το σύστημα διαπλοκής. Κάτω από αυτό το πρίσμα ασκεί κριτική στο πολιτικό σύστημα για τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και εξαπολύει βολές στο οικονομικό πλέγμα εξουσίας, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δα και καταστροφή να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατείνονται ορισμένοι παράγοντες…».

«Αρκεί, όπως τονίζει, να εξηγήσει στον κόσμο με σαφήνεια ποιο είναι το πρόγραμμά του για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου».

Και αφού το να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν είναι καταστροφή, η Γιάννα στέκεται άνετη στο πολιτικό παιχνίδι που είναι πιθανό να εξελιχθεί για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία είτε θα είναι (κατά την άποψή της) με τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων είτε, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, όπως επιτάσσει το σύνταγμα.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου προβαίνει στην εκτίμηση, την οποία ευθαρσώς διατυπώνει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «εκφράζει το νέο».Κάτι νέο, βλέπει η Γιάννα Αγγελοπούλου και στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, με την υποσημείωση ωστόσο, ότι πρέπει να δει κανείς πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό του στίγμα.

Η Γιάννα λοιπόν δηλώνει παρούσα.

Και όπως λέει ένας συνεργάτης της από τα παλιά: «Είναι βέβαιο ότι δεν θα πλήξουμε αν αποφασίσει οριστικά ότι θα παίξει μπάλα στο ασταθές και υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό της χώρας…».

 

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 21:31
Exit mobile version