ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 21:11
MENU CLOSE

Θανάτωσαν σκυλιά με δηλητηριασμένα δολώματα στην Πίνδο

03.09.2014 13:44

Συνεχίζονται τα κρούσματα νεκρών ζώων, κυρίως σκύλων, από δηλητηριασμένα δολώματα στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στις αρμόδιες Αρχές.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί αδίκημα που επισύρει ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα.
 
Εκτός από την απώλεια για κάθε ιδιοκτήτη, ο θάνατος σκύλων έχει ως αποτέλεσμα να μένουν απροστάτευτα τα κοπάδια από επιδρομές άγριων ζώων, προκαλώντας έτσι νέες περιπτώσεις σύγκρουσης των ανθρώπων της υπαίθρου με την άγρια πανίδα.
 
Επιπλέον, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως αποτελεί μια εξαιρετικά επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ συνιστά σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.
 
Ειδικά, όσον αφορά στην άγρια πανίδα και τα αρπακτικά πουλιά, η παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωσή τους στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, αποτελεί η κατάρρευση του πληθυσμού του Ασπροπάρη στην Ήπειρο, ενός μέχρι πρόσφατα κοινού είδους γύπα στην περιοχή.
 

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 21:07
Exit mobile version