ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 21:57
MENU CLOSE

Βλέπουν εκλογές, θέλουν αυτοδυναμία

03.10.2014 21:00

Η καταφανής κυβερνητική διάλυση και η συνακόλουθη αναθέρμανση της εκλογολογίας που εκκινεί από το εσωτερικό της κυβέρνησης σήμανε εκλογικό συναγερμό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την Κουμουνδούρου, οι εκλογές πλέον έχουν δρομολογηθεί: ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την Τρίτη, ετοιμότητα ώς τον Μάρτιο, με τη σημείωση ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις πως μπορεί να πάμε σε εκλογές πολύ νωρίτερα, ενδεχομένως και τον Οκτώβριο. Χθες, με αφορμή την κατάθεση πρότασης νόμου που αφορά ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία και εφορία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «έδειξε» ως μόνη διέξοδο την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ώστε να καταγραφεί ισχυρή εντολή για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και τη σκληρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κυβέρνηση θεωρείται τελειωμένη υπόθεση στο μυαλό των πολιτικών ιθυνόντων του ΣΥΡΙΖΑ, και στη συνεδρίαση της Π.Γ. κατατέθηκε η εκτίμηση ότι οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι, οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ κ.λπ. συνέβαλαν στην ανατροπή του πολιτικού κλίματος και την επιτάχυνση των εξελίξεων, με την κυβέρνηση να τρέχει πίσω από την ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτοδύναμες… συμμαχίες

Η Κουμουνδούρου παίζει τις τελευταίες μέρες το «χαρτί» της αυτοδυναμίας, προκειμένου επικοινωνιακά να αναδείξει το ρεύμα ανόδου που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με αποκορύφωμα την έρευνα της Public Issue, η οποία δείχνει διαφορά 11 μονάδων από τη Ν.Δ., με την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη να δηλώνει δημοσίως κι ευθαρσώς ότι αμφισβητεί το συγκεκριμένο εύρημα.

Ωστόσο οι έννοιες αυτοδυναμία – συμμαχίες φαίνεται προς το παρόν να είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους.

Παίζοντας το χαρτί της αυτοδυναμίας, η Κουμουνδούρου:

♦ Φιλοδοξεί να χτίσει το ρεύμα που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα.

♦ Επιχειρεί να διευκολύνει τη διαδικασία συγκρότησης συμμαχιών με πρόσωπα, χώρους ή κόμματα (καθώς η προοπτική της εξουσίας λειτουργεί ως μαγνήτης) και να επικυρώσει τη γραμμή που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, που θα σχηματίσει «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» όπως διακήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Είναι σταθερή η διαβεβαίωση της Κουμουνδούρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν επιτύχει την αυτοδυναμία, θα αξιοποιήσει στο κυβερνητικό σχήμα και πρόσωπα από άλλες πολιτικές δυνάμεις, επισημαίνοντας πάντα πως όσο πιο ισχυρός είναι ο ίδιος τόσο λιγότερους συμβιβασμούς θα αναγκαστεί να κάνει στο πρόγραμμά του.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η αυτοδυναμία είναι ένας στόχος που έχει κατακτηθεί. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να επιβεβαιωθεί στην πράξη, δηλαδή στην κάλπη. Εξάλλου οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν αποκλίσεις μεταξύ τους, είναι δύσκολο να δώσουν μια σαφή εικόνα σήμερα, σε συνθήκες πολιτικής ρευστότητας.

Η προσέγγιση του στόχου της αυτοδυναμίας, επομένως, αποτελεί κεντρικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, παράλληλα με το ζήτημα των συμμαχιών, όπου ήδη διαμορφώνονται νέα δεδομένα (ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητοι βουλευτές).

Υπό αυτά τα δεδομένα, θα εκτυλιχθούν και οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος – και εφόσον δεν υπάρχουν άμεσες πολιτικές εξελίξεις – με επίκεντρο την πολιτική εξόρμηση, το πρόγραμμα, την κατάθεση νομοθετικών προτάσεων με βάση τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη κ.λπ.

 

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 21:56
Exit mobile version