ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 12:49
MENU CLOSE

Τα ξένα MME για το μωσαϊκό που αποκαλύφθηκε στην Αμφίπολη

13.10.2014 06:33

Συνεχίζει να εκπλήσσει ο τάφος της Αμφίπολης με τα μυστικά του που σιγά σιγά βγαίνουν στο φως, με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο μοναδικής τέχνης ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε.

«Μικροσκοπικά λευκά, μαύρα, μπλε, κόκκινα, κίτρινα και γκρι κομματάκια δημιουργούν την εικόνα ενός άρματος που το σέρνουν δύο λευκά άλογα, με οδηγό έναν γενειοφόρο άνδρα που φορά ένα δάφνινο στεφάνι και μπροστά από αυτό στέκεται ο αγγελιοφόρος των θεών της Αρχαίας Ελλάδας ο Ερμής», αναφέρει.
 
Το πρακτορείο παραθέτει την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το μνημείο, ενώ συμπληρώνει ότι γύρω από τον άνθρωπο που έχει ταφεί στο μνημείο υπάρχουν πολλές θεωρίες: από τη Ρωξάνη, την σύζυγο του Αλέξανδρου, μέχρι την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του και στρατηγούς του.
 
«Εντυπωσιακό ψηφιδωτό βρέθηκε στον αρχαίο τάφο στην Ελλάδα», γράφει η γερμανική Zeit, ενώ το Focus αναφέρει ότι «για άλλη μία φορά έρχεται στο φως μία συγκλονιστική ανακάλυψη από τον αρχαίο τάφο στην Ελλάδα: ένα χρωματιστό και εξαιρετικά λεπτομερές ψηφιδωτό».
 
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι το μωσαϊκό βρίσκεται στο δεύτερο θάλαμο, έχει μήκος 4.5 μέτρα και πλάτος 3, ενώ ένα κομμάτι του παραμένει «κρυμμένο».
 
«Το έργο τέχνης αυτό αποτελείται από μικρές λεπτομέρειες και αρμονικά χρώματα. Χρονολογείται τον 4ο αιώνα πΧ και δείχνει ένα άρμα που το σέρνουν λευκά άλογα με οδηγό έναν γενειοφόρο που φορά δάφνινο στεφάνι. Επίσης μπροστά βρίσκεται ο θεός Ερμής», συμπληρώνει.
 
 
Πηγή: ethnos.gr

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 12:28
Exit mobile version