ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 05:37
MENU CLOSE

Πίνουμε, καπνίζουμε, δεν υπάρχουν κονδύλια για πρόληψη, αλλά μας «σώζει» η Μεσογειακή διατροφή

19.12.2014 08:18

Αν και η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί από την πρώτη θέση στην Ευρώπη στο προσδόκιμο ζωής, οι υπηρεσίες υγείας έχουν υποβαθμιστεί, βρισκόμαστε… ακόμη πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο εξαιτίας της Μεσογειακής Διατροφής.

 
Λιγότερο ποιοτική

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων. Στην ηλικία των 65 ετών, οι Έλληνιδες εκτιμάται ότι θα ζήσουν 21 χρόνια ακόμη και οι Έλληνες 18,1. Από αυτά, όμως, υγιή χρόνια είναι μόλις τα 7, καθώς στα υπόλοιπα εκτιμάται ότι θα υπάρχουν διάφορα προβλήματα.
Διπλάσια αναμενόμενα χρόνια υγιούς ζωής έχουν άλλες χώρες, όπως η Σουηδία. Πολύ ψηλά βρίσκονται στον συγκεκριμένο δείκτη οι περισσότερες σκανδιναβικές χώρες, στοιχείο το οποίο δείχνει ότι η ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία σχετίζεται άμεσα με την αποδοτικότητα του συστήματος Υγείας.
 
Η Ελλάδα φαίνεται πως υστερεί σημαντικά στην αποτύπωση των ποιοτικών δεικτών του συστήματος. Διαθέτει, μεν, στοιχεία για νοσηλείες και κόστη, αλλά δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών οι οποίες έχουν δώσει στον ΟΟΣΑ στοιχεία για την έκβαση της νοσηλείας: εάν, δηλαδή, υπήρξαν επιπλοκές μετά την επέμβαση ή τη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε ο ασθενής.
 
Δεν διαθέτουμε ως χώρα επίσημα στοιχεία για τη θνησιμότητα των επεμβάσεων ανοικτής καρδιάς, όπως πράττουν χώρες, όπως η Τουρκία, η Ουγγαρία, η Μάλτα και η Ισπανία. Δεν γνωρίζουμε, δε, πόσοι ασθενείς με έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο έχασαν τη ζωή τους έναν μήνα μετά την εισαγωγή τους για νοσηλεία.
 
Το έλλειμμα στοιχείων δεν δικαιολογείται από τον «νοσοκομειοκεντρικό» χαρακτήρα που έχει το ελληνικό ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 47% των συνολικών δαπανών Υγείας στη χώρα μας διατίθεται για νοσοκομειακή περίθαλψη, ποσοστό που ξεπερνάει κατά πολύ τη δεύτερη Γαλλία (38%).
 
Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα στις δαπάνες για πρόληψη, στις οποίες η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση (μόλις 3% των συνολικών δαπανών), όταν χώρες όπως η Ρουμανία, Ολλανδία και Γερμανία διαθέτουν για πρόληψη το 9% των δαπανών τους. Το ίδιο (χαμηλό) ποσοστό με τη χώρα μας έχουν η Κύπρος, η Πολωνία και η Λιθουανία.
 
Με τόσο χαμηλές δαπάνες για πρόληψη, είναι απολύτως δικαιολογημένες οι αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας στο κάπνισμα και στην κατανάλωση αντιβιοτικών. Πρωτιές αναμένονται τα επόμενα χρόνια και στην παχυσαρκία των ενηλίκων, με τα παιδιά να έχουν ήδη πιάσει την ευρωπαϊκή κορυφή.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34
Exit mobile version