Γερμανός ΥΠΕΞ: Ναυάγιο γαλλογερμανικής προσπάθειας θα φέρει κλιμάκωση στην ουκρανική κρίση
10.02.2015
08:00
Ενώ η τετραμερής συνάντηση που επιδιώκεται στο Μινσκ για διέξοδο στην ουκρανική κρίση είναι μετέωρη, το Βερολίνο διαμηνύει πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία τώρα, «η σύγκρουση θα κλιμακωθεί και θα περάσει στο επόμενο στρατιωτικό επίπεδο».
Την ώρα που η Ε.Ε εμφανίζεται αντίθετη σε αποστολή όπλων στο Κίεβο, ζήτημα στο οποίο η στάση των ΗΠΑ είναι διαφορετική, ο Γερμανός ΥΠΕΞ προειδοποιεί πως ναυάγιο της γαλλογερμανικής προσπάθειας «σίγουρα θα φέρει στη συζήτηση και στην Ευρώπη το ζήτημα αποστολής εξοπλισμών».
Μετά το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που είχε πει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, «γνωρίζουμε ακριβώς το σενάριο και λέγεται πόλεμος», ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ εξέφρασε με ανάλογους τόνους το πόσο κρίσιμη θεωρείται η επίτευξη συμφωνίας.
«Σε όλους είναι σαφές ότι εάν δεν επιτύχουν οι τωρινές προσπάθειες, η σύγκρουση θα κλιμακωθεί και θα οδηγηθεί στο επόμενο στρατιωτικό επίπεδο. Και τότε σίγουρα θα συζητηθεί και στην Ευρώπη το ζήτημα της αποστολής εξοπλισμού στο Κίεβο» είπε χαρακτηριστικά ο Στάινμαϊερ.
Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον επιφυλακτικές, αν όχι αρνητικές, στην αποστολή εξοπλισμού στο Κίεβο. Άλλες φωνές ωστόσο έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λίνκεβισιους είπε, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα πως «δεν πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία μόνο οικονομικά και πολιτικά, αλλά και από στρατιωτική άποψη».
Ο Λίνκεβίσιους εξήγησε πως δεν εννοεί «αποστολή στρατευμάτων, αλλά για παράδειγμα όπλα προς υπεράσπιση των ουκρανικών δυνάμεων».
Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης κρατούν σκληρότερη στάση απέναντι στη Ρωσία. Σκόπιμα αμφίσημη ήταν, σε αυτό το πλαίσιο, και η αναφορά του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών Τόμας Σιεμόνιακ στο ραδιόφωνο Jedynka το πρωί της Τρίτης: «Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία είναι η τελευταία πιθανή επιλογή, και αξίζει να την αποφύγουμε» είπε.
Οι πιο πρόσφατες επίσημες αναφορές δείχνουν πως δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν η συνάντηση Ολάντ, Μέρκελ, Πούτιν και Ποροσένκο θα πραγματοποιηθεί όντως την Τετάρτη, στο Μινσκ.
Όλες οι πλευρές περιορίζονται στο ότι γίνεται προετοιμασία με στόχο την πραγματοποίηση της συνάντησης. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα και, από την πλευρά του Βερολίνου, το ΥΠΕΞ ανέφερε μόνο πως δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την πορεία των προετοιμασιών, λέγοντας πως κάτι τέτοιο «δεν θα ήταν μόνο ασυνήθιστο, αλλά ίσως και επιβλαβές».