ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 01:43
MENU CLOSE

Την ίδια ομάδα «κατέβασε» ο Τσίπρας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1883
24-09-2015
24.09.2015 03:00

Η… νέα κυβέρνηση που σχημάτισε ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί στον πυρήνα της το βασικό σχήμα που προέκυψε κατά τον ανασχηματισμό του Ιουλίου, κατά την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας που προκάλεσε την αποχώρηση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας.

Η… νέα κυβέρνηση που σχημάτισε ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί στον πυρήνα της το βασικό σχήμα που προέκυψε κατά τον ανασχηματισμό του Ιουλίου, κατά την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας που προκάλεσε την αποχώρηση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας.
 
Κύρια χαρακτηριστικά της κυβέρνησης αυτής είναι η διατήρηση βασικών συντελεστών της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η επιβράβευση της κομματικής επετηρίδας και όσων υπουργών στήριξαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό από την υπογραφή της συμφωνίας και μετά, η τήρηση εσωκομματικών ισορροπιών, αλλά και των ισορροπιών με τον κυβερνητικό εταίρο (Ανεξάρτητους Έλληνες), και τέλος τα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ. Μπορεί η Φώφη Γεννηματά να αρνήθηκε στην παρούσα φάση τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση, ωστόσο θα μπορούσε να πει κανείς ότι το «άρωμα» ΠΑΣΟΚ ουδόλως λείπει από τη νέα κυβέρνηση του Τσίπρα.
 
Το περιβάλλον Τσίπρα, δηλαδή το Μαξίμου, μένει άθικτο, με τους υπουργούς Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη να παραμένουν στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, ενώ παραμένουν η Όλγα Γεροβασίλη ως κυβερνητική εκπρόσωπος και ο Τέρενς Κουίκ ως υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ.
Το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ουσιαστικά είναι αυτό που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας τον κορμό του τρίτου μνημονίου, μένει στα χέρια βασικών συντελεστών της διαπραγμάτευσης, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη θέση του υπουργού Οικονομικών κι ο Γιώργος Χουλιαράκης, που από επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του Brussels Group κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των εκλογών και τώρα αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με αρμοδιότητα τις δαπάνες (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους). Στη θέση του παραμένει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ως αρμόδιος για τα έσοδα (φόροι κ.λπ.). 
 
Σημειώνεται πως στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης παραμένει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είχε εποπτικό πολιτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο τώρα δημιουργούνται ερωτήματα για το κατά πόσο θα συνεχίσει να έχει κεντρικό ρόλο. Τα ερωτήματα δημιουργήθηκαν εξαιτίας των φημών ότι του προτάθηκε να μετακινηθεί στο πιο ουδέτερο πολιτικά πόστο της Προεδρίας της Βουλής, κάτι το οποίο ο ίδιος διαψεύδει.
 
Σταθεροί
 
Ο βασικός μηχανισμός των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (των προερχόμενων από τον Συνασπισμό κατά κανόνα) παραμένει σταθερός στο κυβερνητικό σχήμα ή, αν δεν κατείχε κυβερνητική θέση, αναβαθμίζεται σε θέση υπουργού ή αναπληρωτή. 
 
♦ Σταθεροί στις θέσεις τους παραμένουν ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, όπως είπαμε, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιώργος Σταθάκης, η Θεανώ Φωτίου, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Βαγγέλης Αποστόλου, η Σία Αναγνωστοπούλου (μετακινείται από το Εξωτερικών στο Παιδείας, αλλά παραμένει αναπληρώτρια υπουργός) και ο Γιάννης Αμανατίδης (υφυπουργός Εξωτερικών).
 
♦ Αναβαθμίζονται ο Νίκος Φίλης (από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, υπουργός Παιδείας), ο Γιάννης Μπαλάφας (από αντιπρόεδρος της Βουλής, υφυπουργός Εσωτερικών), ο Θοδωρής Δρίτσας (γίνεται υπουργός ύστερα από την αυτονόμηση του χαρτοφυλακίου Ναυτιλίας από το υπουργείο Ανάπτυξης). Αναβαθμίζεται επίσης ο Νίκος Βούτσης, που από το πρώτο τη τάξει υπουργείο μετακινείται στο τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, αυτό του προέδρου της Βουλής.
 
♦ Μάλλον υποβαθμίζεται ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος, αν και πανεπιστημιακός, μετακινείται στο «παραπεταμένο» διαχρονικά υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο τουλάχιστον αυτονομείται από το Παιδείας, με τον Σταύρο Κοντονή να παραμένει στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού.
 
♦ Από τον ευρύτερο κομματικό μηχανισμό παραμένει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναβαθμίζονται ο Ανδρέας Ξανθός από αναπληρωτής σε υπουργό Υγείας και ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος από γ.γ. Ανάπτυξης με αρμοδιότητα το ΕΣΠΑ μπαίνει στην κυβέρνηση ως υφυπουργός ΕΣΠΑ (υπουργείο Ανάπτυξης), ενώ μετακινείται και αναβαθμίζεται ο Παύλος Πολάκης από τη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών σε θέματα Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
 
Από το ΠΑΣΟΚ
 
Την ενίσχυση του ανοίγματος στο ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί η υπουργοποίηση της Θεοδώρας Τζάκρη (υφυπουργός Βιομηχανίας) και του Μάρκου Μπόλαρη (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), η αναβάθμιση του Χρήστου Σπίρτζη σε υπουργό (Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) ύστερα από την αυτονόμηση του χαρτοφυλακίου του από το Ανάπτυξης.
 
Άλλο ένα στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ που διατηρείται στην πρώτη γραμμή είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος, αν και επιθυμούσε διακαώς να παραμείνει στο υπουργείο Υγείας, όπου διατηρούσε την αρμοδιότητα του φαρμάκου, δεν εισακούστηκε μεν, ωστόσο δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι ριγμένος από τη μετακίνηση στο πρώτο τη τάξει υπουργείο ως υπερυπουργός Εσωτερικών – το αντίθετο. 
 
Από τους ΑΝΕΛΛ, τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, χαρτοφυλάκια αναλαμβάνουν πέντε πρόσωπα, αρχής γενομένης από τον Πάνο Καμμένο (υπουργός Άμυνας). Ακόμη συμμετέχουν οι Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης), Έλενα Κουντουρά (υφυπουργός Τουρισμού), Δημήτρης Καμμένος (υφυπουργός Υποδομών), Τέρενς Κουίκ (υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ). Έντονες πάντως αντιδράσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η υπουργοποίηση του Δημήτρη Καμμένου για το γεγονός ότι έχει εκφράσει, και μάλιστα ανοιχτά, ομοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις.
 
Ο «αθόρυβος»
 
Εκτός κυβερνητικού σχήματος μένουν ο Γιάννης Πανούσης, ο οποίος συχνά προκαλούσε με τις επιθέσεις του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος φαίνεται να απογοήτευσε ως προς την αποτελεσματικότητά του στον τομέα της διαφθοράς και των ελέγχων στις λίστες της φοροδιαφυγής. Το χαρτοφυλάκιο που κατείχε ο πρώτος (Προστασίας του Πολίτη) αναλαμβάνει ο πιο «αθόρυβος» Νίκος Τόσκας, μετακινούμενος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου ήταν υφυπουργός, ενώ η αρμοδιότητα της Καταπολέμησης της Διαφθοράς περνάει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στα χέρια του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος έχει συνδεθεί με την περίοδο της καραμανλικής διακυβέρνησης.
 
Ακόμη στη νέα κυβέρνηση:
 
♦ Παραμένει ο υπηρεσιακός υπουργός Γιάννης Μουζάλας ως αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αφήνοντας εκτός την Τασία Χριστοδουλοπούλου, της οποίας οι χειρισμοί φαίνεται να απογοήτευσαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
♦ Το υπουργείο Εργασίας παραμένει ως έχει (υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος με αναπληρώτριες τις Φωτίου και Αντωνοπούλου), με τη διαφορά ότι προστίθεται ο εξωκοινοβουλευτικός Τάσος Πετρόπουλος (εργατολόγος) ως υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
♦ Ο Δημήτρης Μάρδας μετακινήθηκε από το Οικονομικών στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, εκεί όπου μετακινείται και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον υπουργό Νίκο Κοτζιά, που είναι αμετακίνητος.
♦ Στις θέσεις τους διατηρούνται και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος (στο συγκεκριμένο υπουργείο επιστρέφει και το χαρτοφυλάκιο της διαφθοράς) και ο Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος παραμένει αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, πρώην Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
 
Έκπληξη προκάλεσε, τέλος, η είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη στη θέση του υφυπουργού Παιδείας.
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 01:43
Exit mobile version