ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 08:20
MENU CLOSE

Αρχή κλιμάκωσης των αγώνων του ΚΚΕ κατά των μνημονίων η απεργία της Πέμπτης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1890
12-11-2015
10.11.2015 22:43

Η απεργία της Πέμπτης (12.11) θα αποτελέσει κορύφωση ή αρχή κλιμάκωσης των αγώνων ενάντια στο νέο μνημόνιο, το ασφα­λιστικό που είναι στον… δρόμο και την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών; Την απάντηση – λένε στον Περισσό – δεν θα τη δώσει άλλος από τη μαζικότητα της απεργιακής συγκέντρω­σης της Πέμπτης (10:30, Ομόνοια).

Η απεργία της Πέμπτης (12.11) θα αποτελέσει κορύφωση ή αρχή κλιμάκωσης των αγώνων ενάντια στο νέο μνημόνιο, το ασφα­λιστικό που είναι στον… δρόμο και την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών; Την απάντηση – λένε στον Περισσό – δεν θα τη δώσει άλλος από τη μαζικότητα της απεργιακής συγκέντρω­σης της Πέμπτης (10:30, Ομόνοια).

Αν η απεργιακή κινητοποίηση θυμίσει σε κάτι τις μαζικότερες των τελευταίων δε­καετιών κινητοποιήσεις του διαστήματος 2010-12, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδο­μένη η πίεση που θα ασκήσει το Πανεργα­τικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με όποιο τρόπο μπορεί, κυρίως στη ΓΣΕΕ για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε κάθε συζή­τηση και ψήφιση στη Βουλή των αντίστοι­χων νομοσχεδίων.

Η απόφαση για απεργία άλλωστε στις 12 του Νοέμβρη μετρά ήδη έναν μήνα ζωής.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ είχαν την ευχέρεια να περιοδεύσουν σε χώρους δουλειάς, να προ­ετοιμάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρό­πο – κάτω από αντίξοες βέβαια συνθήκες – την απεργιακή τους συγκέντρωση, ακόμα και διαδικτυακό διαφημιστικό σποτ να δη­μιουργήσουν για να φτάσει το μήνυμα πα­ντού.

Αν, από την άλλη, η απεργία της 12ης του Νοέμβρη δεν έχει την προσδοκώμενη επιτυχία, δεν θα αποτελέσει σύνθημα για αναδίπλωση, αλλά για διάχυση των κινητο­ποιήσεων σε επιμέρους ζητήματα, που θα μπορέσουν και πάλι να δημιουργήσουν ένα κλίμα… αναβρασμού.

Εκρηκτικά προβλήματα

Το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό που ενδιαφέρει τη συντριπτική πλειονότητα των λαϊκών στρωμάτων, το εκρηκτικό πρόβλη­μα που θα προκύψει με την άρση της προ­στασίας της πρώτης κατοικίας, η υπερφορολόγηση, οι διακοπές ρεύματος σε φτω­χόσπιτα αποτελούν ζητήματα που ιεραρ­χούν στο ΚΚΕ.

Σε αυτήν την περίπτωση δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται και νέες δυναμικές δράσεις όπως έδειξε και το προηγούμενο διάστημα. Διήμερη κατάληψη στο υπουρ­γείο Εργασίας, πανό στην Ακρόπολη, απο­κλεισμός του Εργατικού Κέντρου Καλαμά­τας και αποπομπή του υπουργού Εργασίας από αυτό δείχνουν άλλωστε τις διαθέσεις των σωματείων που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση υλοποιεί το ένα αντιλαϊκό μέτρο πίσω απ’ τ’ άλλο, για να θολώσει τα νερά, ξαναπαίζει το έργο των “σκληρών διαπραγματεύσεων” και των ‘‘κόκ­κινων γραμμών”» τονίζει εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή του για την πορεία της διαπραγ­μάτευσης κυβέρνησης – δανειστών το ΚΚΕ και προσθέτει: «Ο λαός έχει πλέον εμπειρία και ξέρει ότι όλες αυτές οι διαπραγματεύ­σεις καταλήγουν πάντα σε βάρος του.

Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και με τις τωρι­νές, αφού κι αυτές διεξάγονται με δεδομένα αφενός το πλαίσιο των αντιλαϊκών συμφω­νιών που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, με τη συμφωνία και των άλ­λων κομμάτων, και αφετέρου τον στόχο της ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαί­ου, τσακίζοντας τα εργατικά – λαϊκά δικαιώ­ματα».

Το ΚΚΕ, παράλληλα, καταγγέλλει και την επέμβαση των ΜΑΤ στην απεργία των ερ­γαζομένων της Γενικής Ανακύκλωσης στα Ιωάννινα. Ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Κατσώτης πραγματοποίησε για το θέ­μα παρέμβαση στον αρμόδιο υπουργό Νί­κο Τόσκα ενώ το κόμμα με ανακοίνωσή του χρεώνει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ πως «πήραν καθαρά θέση στο πλευρό της εργοδοσίας».

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 07:12
Exit mobile version