ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:04
MENU CLOSE

Σαρωτικές αλλαγές στις συντάξεις φέρνει εγκύκλιος του υπ. Εργασιας

23.12.2015 12:00

Στη δημοσιότητα δόθηκε ολόκληρη η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για το μαχαίρι που μπαίνει στον τρόπο υπολογισμού των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στη δημοσιότητα δόθηκε ολόκληρη η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για το μαχαίρι που μπαίνει στον τρόπο υπολογισμού των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ενδεικτικά, σε ΙΚΑ και Δημόσιο, αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας από 6 μήνες έως και 17 χρόνια έως το 2018. Από το 2019 και μετά σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι τα 67 χρόνια, ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.

Επί της ουσίας, η εγκύκλιος εξειδικεύει τα νέα ελάχιστα όρια για πλήρη σύνταξη που προβλέπει, ο νόμος ο οποίος πέρασε προ  περίπου μηνός από τη Βουλή και καταργεί τις πρόωρες συντάξεις.

Διευκρινίζεται ότι θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται, όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται), που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του.

Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος, καθώς δεν είναι υποχρεωμένος να συνταξιοδοτηθεί.

Ειδικότερα, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις θεσπίζεται ότι από 1/1/2022, για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος απαιτoύνται εναλλακτικά:

Α. Η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 40 ετών ασφάλισης ή

Β. Η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης.

Επισημαίνεται ότι για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, εφόσον προβλέπεται η σχετική δυνατότητα από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης.

Τα ισχύοντα μέχρι την 18.8.2015 όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά έως την 31/12/2021, για όσους ασφαλισμένους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με πίνακες και παραδείγματα.

 

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:00
Exit mobile version