search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 01:58
MENU CLOSE

Στο προσκήνιο ξανά οι περικοπές στις συντάξεις – Αναλυτικά όλα τα σενάρια

16.04.2024 04:44
syntaxeis_new

Με τις συντάξεις χηρείας, ένα καυτό ζήτημα έχει καταπιαστεί τις τελευταίες μέρες το υπουργείο Εργασίας, το οποίο ψάχνει οριστική λύση την οποία και θα παρουσιάσει στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός πως από τον Οκτώβριο του 2020, εφαρμόζεται παλαιότερη διάταξη νόμου για τους δικαιούχους του δημοσίου τομέα, όχι όμως και για εκείνους του ιδιωτικού. Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, μετά την πάροδο τριετίας που καταβάλλεται η συγκεκριμένη σύνταξη, υποχωρεί κατά 50% το ποσό που αποδίδεται στον δικαιούχο.

Στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχουν συσσωρευτεί πάνω από 34.000 τέτοιες περιπτώσεις δικαιούχων, για τους οποίους αν εφαρμοστεί η ίδια διάταξη από την ίδια χρονική περίοδο, θα πρέπει να επιστραφούν προς το Δημόσιο Ταμείο, αναδρομικά ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Έτσι, καλείται το Μαξίμου να αποφασίσει εάν η περικοπή θα πραγματοποιηθεί από το 2020, ή από τούδε και στο εξής, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι δεδομένες αντιδράσεις που θα υπάρξουν. Στη δεύτερη περίπτωση βέβαια, πρέπει να υπάρξει νέα ειδική διάταξη νόμου. Επίσης, πρέπει να αποφασιστεί, στο ενδεχόμενο που αναζητηθούν ποσά, σε πόσες δόσεις θα επιστραφούν, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει ειδική ρύθμιση, γι’ αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων.

Τα σενάρια πάντως που εξετάζει το υπουργείο, είναι οι περικοπές να μην έχουν αναδρομική ισχύ ενώ το ποσό που θα δίνεται στο δικαιούχο  σε περίπτωση που ο ίδιος παίρνει χηρείας αλλά και δική του σύνταξη (λόγω γήρατος) να επιλέγει μετά την πρώτη τριετία της σύνταξης χηρείας, τη μικρότερη από τις δυο συντάξεις που θα έχει τη μείωση κατά 50% που προβλέπει ο νόμος. Σήμερα, η σύνταξη χηρείας μετά την πρώτη τριετία κόβεται κατά 50%, όταν ο δικαιούχος εργάζεται και όταν καταβάλλεται δεύτερη σύνταξη.

Μια δεύτερη αλλαγή που εξετάζεται είναι, στην περίπτωση που υπάρχουν δυο εθνικές συντάξεις και δυο ανταποδοτικές (από σύνταξη γήρατος και σύνταξη χηρείας), να μην κόβεται η ανταποδοτική σύνταξη χηρείας μετά την τριετία, ακόμη και αν είναι μικρότερη, αλλά η περικοπή να πιάνει την εθνική σύνταξη, ώστε να καταβάλλεται μια εθνική με το πλήρες ποσό των 426,17 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αλλαγών αυτή φαίνεται να έχει χρονικό ορόσημο αμέσως μετά  τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 77 εκατ. ευρώ την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024

Νωρίτερα οι συντάξεις Μαΐου – Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

Μύκονος: Στα «πλοκάμια» της ΑΑΔΕ γνωστός και καλλιτέχνης και οι συνεργάτες του για φοροδιαφυγή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59