search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 04:17
MENU CLOSE

Συντάξεις χηρείας: Έρχεται δραστικό κούρεμα και στον ιδιωτικό τομέα – τι θα χάσουν οι δικαιούχοι

12.10.2023 14:47
Ypourgeio Ergasias_new

Νομοσχέδιο που προβλέπει διάταξη να «κουρεύονται» οι συντάξεις των δικαιούχων χηρείας και του ιδιωτικού τομέα μετά την τριετία, αναμένεται σύντομα, “παγώνοντας” τους δικαούχους.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες θα χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου) άρα το ποσοστό θα περιορίζεται στο 35%.

Θυμίζουμε οτι η περικοπή εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο από τον Οκτώβριο του 2020 και πλέον αναμένεται να επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Άλλωστε νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει άμεσα τη ρύθμιση καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαστικά τότε θα πρέπει να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.

Η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020 και σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

Η ηγεσία ωστόσο του υπουργείου Εργασίας εξετάζει η απόφαση αυτή να μην έχει αναδρομική ισχύ, αλλά να ενεργοποιηθεί με την έλευση της νέας χρονιάς.

Την ίδια ώρα , θα υπάρχει ρήτρα, ώστε ο συνταξιούχος να μπορεί να επιλέξει ποια από τις δύο συντάξεις θα περιοριστεί στο 50%.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένας συνταξιούχος έχει 500 ευρώ από τη δική του σύνταξη και 800 ευρώ από τη σύνταξη χηρείας, μετά την πρώτη τριετία θα μπορεί να επιλέγει η μείωση κατά 50% να γίνει στα 500 ευρώ, και όχι στα 800 ευρώ.

Έχοντας κάνει αυτήν την επιλογή, θα λαμβάνει 800 ευρώ από τη χηρεία και 250 ευρώ από τη δική του σύνταξη, δηλαδή συνολικά 1.050 ευρώ.

Άγνωστο παραμένει ομως το τι θα ισχύσει με τη εθνική σύνταξη στην περίπτωση της δεύτερης παροχής. Και αυτό καθώς ρητά προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλο (Ν.4387/16) ότι σε περίπτωση δύο συντάξεων, η εθνική σύνταξη χορηγείται μόνο μία φορά.

Μαλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως για συνταξιούχους ΟΓΑ, όπου η μείωση δεν είναι μόνο αυτή, καθώς λόγω του ειδικού καθεστώτος του ΟΓΑ όσοι λαμβάνουν σύναξη χηρείας χάνουν και ένα ποσό από τη δική τους σύνταξη -που είναι η βασική σύνταξη των 360 ευρώ που έδινε ο ΟΓΑ και από το 2003 άρχισε να μειώνεται κατά 4% τον χρόνο.

Οι προϋποθέσεις πάντως για τις συντάξεις χηρείας είναι:

Η σύνταξη χηρείας χορηγείται από την ημέρα θανάτου του δικαιούχου-άμεσα ασφαλισμένου, είτε αυτός ελάμβανε σύνταξη, είτε εργαζόταν (με βάση τα έως τότε έτη ασφάλισης). Υπό την προϋπόθεση ότι η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου θα κατατεθεί εντός 12μήνου από την ημερομηνία της απώλειας.

Κατά την πρώτη, μετά την ημερομηνία θανάτου, 3ετία η σύνταξη ορίζεται στο 70% του ποσού που ελάμβανε (ή επρόκειτο να πάρει εάν εργαζόταν) ο άμεσα ασφαλισμένος. Ανεξαρτήτως εργασίας, συνταξιοδότησης ή οικογενειακού εισοδήματος του/της συζύγου.

Εάν ο συνταξιούχος λόγω θανάτου δεν εργάζεται με πλήρη ασφάλιση, η σύνταξη θα μειώνεται κατά 50% μόνο για τις συγκεκριμένες ημέρες που εργάζεται και μόνο για το σύνολο του μήνα που αυτοαπασχολείται.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Μνημόνιο συνεργασίας ΔΥΠΑ με Amazon – Θα εκπαιδεύσει 1.000 ανθρώπους σε δεξιότητες της τεχνολογίας cloud

ΔΝΤ για πόλεμο στο Ισραήλ: Σύννεφο που σκοτεινιάζει τον ορίζοντα της παγκόσμιας οικονομίας

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ευχάριστη έκπληξη από την τιμή εκκίνησης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15