search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:29
MENU CLOSE

Γεωργιάδης: Μνημόνιο συνεργασίας ΔΥΠΑ με Amazon – Θα εκπαιδεύσει 1.000 ανθρώπους σε δεξιότητες της τεχνολογίας cloud

12.10.2023 14:28
adonis_gerorgiadis_new

Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα, όπου η Amazon θα εκπαιδεύσει 1.000 ανθρώπους σε δεξιότητες της τεχνολογίας cloud ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης στην εκδήλωση του CNN Greece και του ΕΒΕΑ με θέμα «Upskilling/Reskilling & το Μέλλον της Εργασίας».

«Η ΔΥΠΑ, σε διάστημα ενός έτους, έχει ολοκληρώσει μέσω του συστήματος των vouchers κατάρτιση σε 220.000 ανέργους και εργαζομένους σε ψηφιακές δεξιότητες και έχει πιάσει τον στόχο που έχουμε για τις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης στο Υπουργείο Εργασίας για το τέλος του 2023, που είναι πραγματικές δαπάνες πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Εχθές βρισκόμουν προσκεκλημένος της Amazon WebServices σε μία πολύ μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα για ζητήματα κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες με πάνω από 2.000 ανθρώπους από την start up community για το πως θα συνδέσουν τις start ups με την κατάρτιση. Στις αρχές Νοεμβρίου, θα υπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας της Amazon Web Services και της ΔΥΠΑ και θα κάνουμε ένα πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα, όπου η Amazon θα εκπαιδεύσει 1.000 ανθρώπους σε δεξιότητες της τεχνολογίας cloud, θα πιστοποιήσει ότι έχουν ικανότητες στη διαχείριση του cloud και θα τους εξασφαλίσει δουλειά για τουλάχιστον έξι μήνες, αμέσως μετά τη λήξη της εκπαίδευσής τους. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με την Ακαδημία του ΟΤΕ».

Σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας ο Α. Γεωργιάδης είπε πως: «στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι εξαιρετικά οξύμωρο. Έχουμε μία επίμονη ανεργία, που αποκλιμακώνεται με μεγάλη ταχύτητα, πλέον είμαστε σταθερά κάτω από το 11%, είμαστε πλέον στο 10,8%, στην καλύτερή μας επίδοση περίπου των τελευταίων 15 ετών. Παραμένουμε όμως σε διψήφιο αριθμό ανεργίας και μία από τις υψηλότερες σε ανεργία χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη μία πλευρά έχουμε αυτήν την επίμονη ανεργία, που σιγά-σιγά κατεβαίνει, από την άλλη σχεδόν όποιος κλάδος εμφανιστεί στο γραφείο μου το μόνο που μου ζητάει είναι να του βρω εργατικά χέρια».

Όσον αφορά τα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ο υπουργός εργασίας ανέφερε: «Έχω πολλές φορές συνεργαστεί με τη ΔΥΠΑ και έχουμε βρει εργαζόμενους για επιχειρήσεις που ζητάνε, αλλά η εμπειρία μου δεν είναι πολύ θετική. Η ΔΥΠΑ βρίσκει εργαζόμενους, αλλά από αυτούς που βρίσκει οι μισοί δεν πάνε και από αυτούς που πάνε, φεύγουν σε μια εβδομάδα, το οποίο είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Τότε αρχίζουν όλοι οι κλάδοι να μας λένε ‘φέρτε μας εργαζόμενους από το εξωτερικό».

Για τις αποφάσεις μετακλήσεων εργαζομένων ο Γεωργιάδης τόνισε: «Για εμένα οι αποφάσεις μετακλήσεως εργαζόμενων δεν απαγορεύονται, είναι ένα εργαλείο, αλλά δεν μπορεί να είναι η πρώτη λύση, πρέπει να είναι η τελευταία. Ένα από αυτά που σίγουρα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και να φτιάξουμε το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος είναι η κατάρτιση, είναι αυτό που λέμε το «reskilling» και το «upskilling» των εργαζομένων μας. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε όσο πιο αξιόπιστα και πιο γρήγορα όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε στις πραγματικές ανάγκες της σημερινής αγοράς εργασίας».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει δώσει αυτήν την περίοδο αθροιστικά τους μεγαλύτερους πόρους που είχαμε ποτέ στη διάθεσή μας για να σχεδιάσουμε και να ολοκληρώσουμε τέτοιου τύπου προγράμματα, “reskilling & upskilling”. Για ποιο λόγο; Γιατί συμπίπτουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Ήδη, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη σχεδιάζουμε μαζί, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εργασίας, ένα τέτοιο πρόγραμμα “reskilling & upskilling” και την πιστοποίηση από πολύ μεγάλους κολοσσούς 100.000 ανθρώπων στις ψηφιακές δεξιότητες», είπε αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά προγράμματα ο Γεωργιάδης.

Για τις γυναίκες εργαζόμενες ο υπουργός εργασίας υπογράμμισε: «Ψάχνοντας ολοένα και περισσότερο να βρούμε ποια τμήματα του εργατικού μας δυναμικού δεν έχουμε αξιοποιήσει επαρκώς, μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι χρειαζόμαστε περισσότερα προγράμματα για τις γυναίκες.Είμαστε πολύ πίσω στο βαθμό που μπορούμε να απορροφήσουμε γυναίκες στην αγορά εργασίας. Και εκεί ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε λίγο πιο έξυπνα και να ενθαρρύνουμε την εργασία των γυναικών με τηλεργασία.
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που θέλει να βρει δουλειά είναι το ότι δεν έχει που να αφήσει το παιδί της. Αν όμως μπορεί να έχει μετρήσιμη παραγωγικότητα από το σπίτι της με τηλεργασία, αυτό θα μπορούσε να λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα
».

Όσον αφορά τους νέους, αλλά και τους συνταξιούχους ο Γεωργιάδης είπε: «Πρέπει να κάνουμε focus στους νέους. Έχουμε μεγάλη ανεργία στους νέους άρα, μεγάλο περιθώριο να αυξήσουμε το ενεργό εργατικό μας δυναμικό από αυτή την κατηγορία. Ετοιμάζουμε διάταξη από 1η του έτους για τους συνταξιούχους για να μπορούμε να τους δώσουμε περισσότερα κίνητρα στην εργασία. Οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 60 χρόνια, ίσως και παρακάτω, είναι άνθρωποι πάρα πολύ χρήσιμοι κι εφόσον οι ίδιοι το επιλέξουν θα τους δώσουμε το κατάλληλο κίνητρο για να μπορούν να εργαστούν και να αυξήσουν το εισόδημά τους και παράλληλα να προσφέρουν στην αγορά εργασίας».

«Δεν υπάρχει επιχείρηση σήμερα που να μην ζητάει εργαζομένους. Πριν από δέκα χρόνια δεν μπορούσες να βρεις δουλειά, σήμερα δεν μπορείς να βρεις εργαζόμενους. Και όσο η κυβερνητική πολιτική θα προσελκύει ολοένα και περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, τόσο η πίεση στην αγορά εργασίας θα αυξάνεται, δεν θα μειώνεται. Άρα, κι εμείς πρέπει να κινηθούμε καίρια, γρήγορα και αποφασιστικά. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το θέμα αυτό το έχουμε δει πάρα πολύ ζεστά. Επιδιώκουμε συνεργασία με  μεγάλους φορείς και θέλουμε το μοντέλο με την Amazon Web Services να το επεκτείνουμε και σε άλλες μεγάλες εταιρίες», ανέφερε ο υπουργός εργασίας σχετικά με την αναζήτηση εργασίας.

Κλείνοντας ο Α. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει δώσει  τεράστια ευκαιρία να καταρτίσουμε το προσωπικό μας, το εργατικό μας δυναμικό και να χτίσουμε το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος. Εάν χάσουμε αυτή την ευκαιρία θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία διάθεση να χάσουμε αυτή την ευκαιρία και να συνδέσω το όνομά μου με μια τόσο μεγάλη εθνική αποτυχία. Άρα, είναι τελείως βέβαιον ότι τη δουλειά θα την κάνουμε και θα την κάνουμε με διαφάνεια, θα την κάνουμε σωστά, θα την  κάνουμε γρήγορα και θα την κάνουμε αποτελεσματικά».

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ για πόλεμο στο Ισραήλ: Σύννεφο που σκοτεινιάζει τον ορίζοντα της παγκόσμιας οικονομίας

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ευχάριστη έκπληξη από την τιμή εκκίνησης

Hλεκτρικό: Έρχεται ο ενεργειακός «Τειρεσίας» για τους κακοπληρωτές – Θα κόβουν το ρεύμα ακόμα και σε όσους αλλάζουν εταιρία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:29