ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:06
MENU CLOSE

Η Αναγνωστάκη και ο Ραφαήλ…

01.01.2016 04:00

Τελειώνει ο χρόνος κι εγώ απεχθάνομαι τόσο τις ανασκοπήσεις όσο και τους καζαμίες.

Τελειώνει ο χρόνος κι εγώ απεχθάνομαι τόσο τις ανασκοπήσεις όσο και τους καζαμίες.

Οι σφαίρες που πέφτουν δίπλα μου, που περνάνε πάνω από το κεφάλι μου, δεν με τρομάζουν. Έχω φτιάξει μια πανοπλία με βιβλία, θεατρικά έργα, ταινίες, πίνακες ζωγραφικής, πουέντ, γλυπτά και δίσκους μουσικής. Δεν τη διαπερνά ούτε η φωτιά, ούτε η κακία, ούτε – κυρίως – οι χειροβομβίδες της ανικανότητας. Δουλεύω, βλέπω αυτούς που αγαπώ, χάνομαι στις αίθουσες των θεάτρων και των κινηματογράφων κι ύστερα βουλιάζω σε μια πολυθρόνα αγκαλιά με το μυθιστόρημα που διαβάζω.

Αυτά των τελευταίων ημερών μοιράζομαι, εδώ, μαζί σας…

Είδα. Στο πλαίσιο ενός μεγάλου αφιερώματος για τη δραματουργία και το έργο της συγγραφέως Λούλας Αναγνωστάκη, ζωντανεύει ξανά από τον ταλαντούχο σκηνοθέτη Μάνο Καρατζογιάννη το πιο πρόσφατο έργο της «Σε σας που με ακούτε» – 12 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά του από τον Λευτέρη Βογιατζή και τη Νέα Σκηνή – στην αίθουσα Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Σε ένα παλιό βερολινέζικο σπίτι, που σταδιακά ταράζεται από τον ήχο των επεισοδίων, τις ριπές και τα δακρυγόνα, ο κεντρικός ήρωας ηχογραφεί τις φωνές των υπόλοιπων θεατρικών προσώπων και τις μοντάρει με συνθήματα από τις διαδηλώσεις. Το ιδιωτικό μπλέκεται με το δημόσιο για να επανεμφανισθούν υπαινικτικά στη σκηνή θέματα και χαρακτήρες από παλαιότερα έργα της συγγραφέως. Χαρακτήρες που παίρνουν υπόσταση κρατώντας ένα μικρόφωνο σα να μιλούν σε μια συγκέντρωση ξεχωρίζοντας από το πλήθος της διαδήλωσης, «σε μας που τους ακούμε».

Όλια Λαζαρίδου, Mαρία Ζορμπά, Aντριαν Φρίλινγκ, Αντρέας Κοντόπουλος, Δανάη Επιθυμιάδη, Γιάννης Καραούλης, Μάνος Στεφανάκης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Γιώργος Σαββίδης.

Μέχρι την Κυριακή προλαβαίνετε να το δείτε…

Παρακολούθησα στο Τρένο στο Ρουφ το πρώτο θεατρικό έργο της Σοφίας Καψούρου «Ερωμένες στον καμβά» σε σκηνοθεσία Παν. Παναγόπουλου. Σκηνικό, ένα εργαστήριο ζωγραφικής κι επί σκηνής συμμετέχουν εικαστικά και διαδραστικά νέοι καλλιτέχνες συνθέτοντας ένα «work in progress» (κάθε Τρίτη στις 9.00 μ.μ. και Κυριακή στις 8.00 μ. μ.).

Οι «Ερωμένες στον καμβά» είναι ένας ύμνος στον έρωτα και τη γυναίκα. Στον παράνομο έρωτα που ποτέ δεν νομιμοποιείται με τα δεσμά του γάμου. Στον παθιασμένο έρωτα που αρχικά ζωογονεί και τελικά θανατώνει. Από όλες αυτές τις ερωμένες παρουσιάζονται δύο, η ερωμένη και μούσα του αναγεννησιακού ζωγράφου Ραφαήλ, Φορναρίνα, και η ερωμένη και μοντέλο του «καταραμένου» ζωγράφου Αμεντέο Μοντιλιάνι, Ζαν Εμπιτέρν. Τη Φορναρίνα ερμηνεύει η Ασπασία Κοκόση, ενώ τη Ζαν Εμπιτέρν η Σοφία Καψούρου. Το έργο «Ερωμένες στον καμβά» κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις SESTINA της Ευαγγελίας Κουλιτζάκη.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:04
Exit mobile version