ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:47
MENU CLOSE

Έτοιμο για μετωπική το ΚΚΕ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1903
11-02-2016
11.02.2016 04:00

Πριν ακόμα και από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμ­βρίου, ήταν γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να εξοστρακίσει τους βουλευτές που συντάσσονταν με τους Λαφαζάνη – Κωνσταντοπούλου – Βαρουφάκη, με το βλέμμα στα «δύσκολα» νομοσχέδια που είχε να περάσει βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, μεταξύ των οποίων και το ασφαλιστικό.

Πριν ακόμα και από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμ­βρίου, ήταν γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να εξοστρακίσει τους βουλευτές που συντάσσονταν με τους Λαφαζάνη – Κωνσταντοπούλου – Βαρουφάκη, με το βλέμμα στα «δύσκολα» νομοσχέδια που είχε να περάσει βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, μεταξύ των οποίων και το ασφαλιστικό.

Η πανεργατική απερ­γία της περασμένης Πέμπτης ήταν η πρώ­τη τροχιοδεικτική βολή του κινήματος για το «τι μέλλει γενέσθαι». Η κινητοποίηση είχε ως αριθ­μητικό στόχο να προσεγγίσει τη μαζικότητα του απεργιακού κύματος του 2010-2012, και κατά κοινή ομολογία τα κατάφερε.

Το γεγονός αυτό ώθησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να… ποντάρουν τα ρέ­στα τους στη δημιουργία κλίματος κοινωνικού αυτοματισμού, βάζο­ντας από τη μια αγρότες και ελεύθε­ρους επαγγελματίες στον ρόλο του «ρετιρέ» και από την άλλη τους μι­σθωτούς. Η προσπάθεια αυτή – που ενίοτε διανθίζεται με γραφικές νότες, όπως η προσπάθεια ταύτισης της κυ­βέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ με εκείνη του Αλιέντε στη Χιλή – δεν μοιάζει, τουλάχιστον προς το παρόν, να έχει επιτυχία.

Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών δεν δεί­χνουν να κάνουν ηπιότερο το ασφα­λιστικό νομοσχέδιο που ο Γιώργος Κατρούγκαλος φιλοδοξεί να κατα­θέσει στη Βουλή και αυτό αρχίζει να… ερεθίζει τους αγρότες. Με πρώ­τους εκείνους των μπλόκων όπου η ΠΑΣΥ (η αντίστοιχη του ΠΑΜΕ συ­σπείρωση στους αγρότες) έχει μεγά­λη επιρροή, οι αγρότες αποφάσισαν την κάθοδό τους στην Αθήνα την Παρασκευή με τα τρακτέρ, ενέργεια που θα πρέπει να θεωρείται δεδομέ­νο πως η κυβέρνηση θα προσπαθή­σει να μπλοκάρει.

Στενά περιθώρια

Η γρήγορη αυτή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών (από τα ολιγόωρα μπλόκα στην κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα) έχει να κά­νει και με τα πολύ στενά χρονικά πε­ριθώρια που διαθέτουν. Θα πρέπει άλλωστε άμεσα είτε να επιστρέψουν στα χωράφια τους είτε να βρουν άλλο μέσο βιοπορισμού. Σε αυτά ακριβώς τα στενά χρονικά περιθώρια ποντά­ρει και η κυβέρνηση, ώστε να ξεφου­σκώσει ο αγώνας τους και οι αντιδρά­σεις να περιοριστούν στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως, παρά τα όσα λέγονται από κυβερνη­τικά χείλη για «γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρ­νηση, τα μπλόκα στα οποία οι δυνά­μεις αυτές κυριαρχούν αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στην εν λόγω κινητο­ποίηση, μιλώντας ακόμα και για «τρι­ήμερη εκδρομή χωρίς νόημα στην Αθήνα».

Από την άλλη, μόνο έτσι δεν βλέπει τη σχετική κινητοποίηση το ΠΑΜΕ, που το Σάββατο, με πανελλαδική κι­νητοποίηση των δυνάμεών του, επι­χειρεί να παρατάξει απέναντι από την κυβέρνηση, χέρι-χέρι, μισθωτούς, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Και αν δεν επιτευχθεί η απόσυρση του νομοσχεδίου; Η απόφαση της Ε.Γ του ΠΑΜΕ καθορίζει από τώρα ως απάντηση νέα 48ωρη απεργία, με δύο προφανείς στόχους:

1. Να δώσει χρόνο να προετοιμα­στεί το έδαφος για μια τεράστια κινητοποίηση που θα ταρακουνήσει την πλειοψηφία της Βουλής.

2. Να μην αφήσει περιθώρια στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να σαμπο­τάρει (π.χ. παίρνοντας απόφαση δύο μέρες πριν από την ψήφιση) την εκ των πραγμάτων σπουδαία μάχη που καλείται να δώσει το εργατικό κίνη­μα από κοινού με αγρότες και ελεύ­θερους επαγγελματίες ενάντια στην ψήφιση του ασφαλιστικού.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:43
Exit mobile version