Η νηστεία συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, στην αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και στην απώλεια των περιττών κιλών, αν γίνει σωστά.
Η νηστεία συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, στην αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και στην απώλεια των περιττών κιλών, αν γίνει σωστά.
Ωστόσο, για να γίνει σωστά και να έχει αποτελέσματα στην υγεία μας, πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες:
-Να μην καταναλώνουμε πολλά τηγανητά, αλλά να προτιμάμε τα ωμά, βραστά και ψητά.
-Να αποφεύγουμε τις βλαβερές τροφές, όπως τα πατατάκια και τα γλυκά.
-Να μην το παρακάνουμε με την κατανάλωση υδατανθράκων (ψωμί, πατάτες, φρούτα) καθώς μπορεί αυξήθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
-Να καταναλώνουμε έξυπνους συνδυασμούς τροφίμων, π.χ. όσπρια με δημητριακά, προκειμένου να προσλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Θρεπτική αξία νηστίσιμων φαγητών ανά 100 γραμμάρια:
Όσπρια-λαχανικά
Φακές : 147
Σπανακόρυζο : 129
Αρακάς βραστός : 167
Φασόλια γίγαντες πλακί : 160
Ρεβίθια σούπα : 181
Μελιτζάνες ιμάμ : 95
Αγκινάρες με αρακά : 138
Γεμιστά με ρύζι : 132
Μπάμιες κοκκινιστές : 91
Μπριάμ : 195
Φάβα βραστή με κρεμμύδι : 169
Φασολάκια κοκκινιστά : 110
Φασολάδα : 123
Θαλασσινά
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι : 168
Καλαμάρι ψητό : 90
Καλαμαράκια τηγανητά : 214
Καλαμάρια βραστά με σπανάκι : 150
Σουπιές με ρύζι : 157
Ζυμαρικά – πίτες
Σπανακόπιτα νηστίσιμη : 187
Μακαρόνια σκέτα : 158
Χυλοπίτες (χωρίς αυγά) κοκκινιστές : 165
Ρύζι πιλάφι : 169
Ντοματόσουπα με ρύζι : 95
Συνοδευτικά
Ταραμοσαλάτα (1 κουταλιά της σούπας) : 120
Ελιές Καλαμών σε άλμη : 207
Ελιές πράσινες σε άλμη : 146
Κολοκυθάκια τηγανητά : 207
Πατάτες γιαχνί (100 γρ.) : 128
Πατάτες βραστές : 52
Πατάτες τηγανητές : 215
Πατάτες φούρνου : 143
Μελιτζανοσαλάτα : 157
Πιπεριές τηγανητές : 240
Σαλάτα ντομάτα-αγγούρι : 94
Σκορδαλιά : 243
Χόρτα βραστά : 85
Μελιτζάνες τηγανητές : 256
Κολοκυθάκια βραστά : 20
Γλυκίσματα
Κουλουράκια νηστίσιμα : 463
Χαλβάς σιμιγδαλένιος : 299
Χαλβάς με ταχίνι : 500
Μουστοκούλουρα : 381
Παστέλι με σουσάμι : 450
Λουκουμάδες νηστίσιμοι σκέτοι : 246